Planiranje trudnoće - kako se pripremiti?

Uzimati folnu kiselinu

Kada počnete planirati trudnoću, treba napraviti sve što je u vašoj moći da beba bude zdrava. Počnite uzimati 400 mikrograma folne kiseline dnevno. Folnu kiselinu možete pronaći u nekim namirnicama, kao što je zeleno lisnato povrće, citrusno voće i mahunarke, ali kod planiranja trudnoće to često nije dovoljno. Folna kiselina pomaže u prevenciji urođenih poremećaja do kojih može doći kod samog začeća.Počnite ići na ginekološke preglede.

Posetite ginekologa čim počnete planirati trudnoću.

On će proveriti:
-treba li se primiti neka vakcina ili raditi neke testove
-početi uzimati prenatalne vitamine
-kako treba kontrolisati neka stanja od kojih patite
-koje lekove smete, a koje ne smete nastaviti uzimati.

Posetite stomatologa

Da li ste znali da vam stomatolog može pomoći da trudnoća prođe što bolje? Vaši zubi i desni trebaju biti što je moguće zdraviji pre trudnoće. Tokom trudnoće je povećan rizik od nastanka bolesti desni, a bolesti desni mogu povećati rizik od nastanka prevremenog porođaja.

Počnite da vežbate


Ako je vaše telo u formi, trudnoću i porođaj ćete mnogo lakše podneti. Dnevno vežbajte umerenim intenzitetom barem 30 minuta. Hodanje, vožnja bicikla ili plivanje su odlične vežbe. Takođe se možete učlaniti na prenatalni kurs vežbanja.

Pazite na ishranu

Zdrave navike u ishrani treba usvojiti pre trudnoće, a biće vam lakše ako će to učiniti i vaš partner. Pobrinite se da unosite dovoljno proteina, gvožđa, kalcijuma i folne kiseline. Povećajte unos voća, povrća, orašastih plodova, integralnih žitarica i obranih mlečnih proizvoda. Izbegavajte grickalice kao što je čips, pekarske proizvode i ostale namirnice s praznim kalorijama.
Vaša telesna težina treba biti zdrava
Ako ste premršavi, možda ćete teže začeti. Ako ste gojazni, možda ćete imati problema sa zdravljem tokom trudnoće (dijabetes i visok krvni pritisak). Ako vaša telesna težina nije zdrava, porođaj može trajati duže. Umereno vežbajte i pazite šta jedete.

 

Pripazite na unos kofeina

Ako se zaista ne možete odreći kafe, onda ni nemojte, ali neka to bude jedna kafa dnevno. Neki stručnjaci preporučuju da ne unosite više od 200 miligrama kofeina dnevno dok pokušavate začeti i tokom trudnoće.


Prestanite da pušite


Ako pušite, sada je pravo vreme da prestanete. Pušenje može otežati začeće, a pušenje tokom trudnoće može da poveća rizik od nastanka pobačaja, prevremenog porođaja i niske porođajne težine. Ako i vaš partner puši, prestanite zajedno jer pušenje štetno deluje i na mušku plodnost. Ako vam treba pomoć u prestanku pušenja, obratite se lekaru.