Oporavak od carskog reza

Carski rez je uobičajen, ali ipak složen hirurški zahvat u kojem se reže trbušni zid kako bi se doprlo do materice i ploda u njoj. Potpuni oporavak od operacije traje 4 do 6 nedelja, koliko je potrebno da rez zaceli. Mnoge buduće majke imaju lošu percepciju o carskom rezu kao bezbolnom načinu rađanja. On se izvodi pod anestezijom (nekad lokalnom, a nekad opštom) i u skladu sa tim je sam čin rađanja oslobođen boli, ali kada anestezija popusti, javiće se bol. Ako je bol prejaka, prepisuje se analgetik koji neće imati negativnog uticaja na dojenje.

Ako ste rodili uz lokalnu anesteziju, nakon porođaja u većini porodilišta doneće vam dete na maženje i prvi podoj. Majke koje rode carskim rezom ne mogu same pridići svoje dete na prsa pa će to učiniti uz pomoć sestre ili babice. Zbog anestezije i boli, ti prvi pokušaji dojenja biće verovatno nespretni ili neuspešni, no neka vas to ne obeshrabri - imaćete još puno prilika da pokušate ponovo. Nemojte se ustručavati zatražiti pomoć ako se ne osećate dovoljno snažno da sami primite dete.

Osim fizičke nelagodnosti, možda ćete se osećati potišteno zbog toga što ste ostali uskraćeni za iskustvo prirodnog porođaja. Ne brinite, vaše telo reagovaće na bebu jednako kao i kod prirodnog porođaja - moći ćete da dojite i neće vam biti potrebni nikakvi dodatni lekovi za podsticanje prirodnih procesa oporavka. Upravo dojenje pomoći će vam da se povežete sa svojom bebom i ostvarite bliskost.

Majka koja je rodila vaginalno, već nekoliko sati nakon porođaja može samostalno ustati iz postelje, dok nakon carskog reza ponekad za to treba da prođe od nekoliko sati do nekoliko dana. Kako bi podstakli cirkulaciju, izvodite vežbe stopalima kao i u trudnoći: energično mičite stopala u svim smerovima, gore-dole, levo-desno i u krug. Prilikom prvog ustajanja iz kreveta pridržavajte se jednom rukom za nameštaj, a drugom za mesto reza, kako bi se osećali sigurnije. Takođe, u prvim satima nakon porođaja pazite da prilikom kijanja, kašljanja ili smejanja ne izvodite nagle pokrete da ne bi oštetili šav. Prvi dan verovatno ćete imati urinarni kateter, koji će vam kasnije izvaditi. Nakon toga potrebno je piti puno tečnosti kako bi se podstaklo mokrenje i izbegla urinarna infekcija, a za njenu prevenciju savetujemo urološki čaj.

Većina carskih rezova danas se izvodi sa apsorbirajućim šavovima, tako da - ako ih telo dobro apsorbuje - nećete imati brige oko njihovog vađenja. No, kako bi rana uredno i lepo zacelila, važno je da po dolasku kući redovno održavate higijenu ožiljka. Tuširati se možete čim vam skinu pokrovni zavoj, obično sedam dana nakon porođaja. Nemojte sapunjati ožiljak, nego ga isperite mlakom vodom. Nakon toga dobro osušite ranu i namažite je antiseptičkim sredstvom. Nosite pamučno donje rublje i pripazite da rub gaćica ne ide preko ožiljka, nego iznad ili ispod njega.

Sve dok rana u potpunosti ne zaceli, treba izbegavati bilo kakve veće napore (dizanje tereta većeg od 5 kila) ili nagle pokrete. Što se tiče seksualnih odnosa, s njima i kod vaginalnog porođaja treba pričekati dok postporođajno krvarenje u potpunosti ne prestane, što obično traje 6 nedelja - taman koliko je potrebno i da rana od carskog reza zaceli. Takođe toliko sačekajte i sa vežbanjem kako bi se vaše telo u potpunosti oporavilo i zacelilo.