Grčevi kod beba - bauk za roditelje

Šta su crevni grčevi kod beba (infantilni kolici) ?

Veliki broj roditelja se susreo sa problemom grčeva (infantilnih kolika) kod beba. U toku prvih nekoliko meseci života česta je pojava da potpuno zdrava beba iznenada počinje da plače bez poznatog razloga uz istovremeno grčenje , privlačenje nožica ka stomaku, crvenilo lica i grčenje šačica. Takvi napadi su iznenadni, obično u kasnim popodnevnim i večernjim satima. Stomačić je napet i osetljiv. Napad može trajati satima i obično prestaje nakon stolice, ispuštanja vetrova ili zbog iscrpljenosti bebe. Javljaju se podjednako kod beba koje doje ili se hrane adaptiranom mlečnom formulom.

Kliničke studije su pokazale da je prolazni nedostatak enzima laktaza jedan od glavnih faktora u nastanku crevnih grčeva(kolika) kod beba. Smatra se da do 30% beba koje su zdrave imaju problem sa crevnim grčevima.  Uzrok nastanka grčeva je nedovoljna razvijenost probavnog sistema bebe koji ne može da obezbedi dovoljne količine enzima laktaze  koji je neophodan u procesu razgradnje laktoze (mlečnog šećera).

Koliko dugo traju crevni grčevi ?

Crevni grčevi se obično javljaju između 2-4 nedelje , kako probavni sistem bebe sazreva i stvaraju se sve veće količine sopstvenog enzima laktaza, crevni grčevi polako prestaju obično do 3-4 meseca .

Majčino mleko,  mlečne formule,  mleko i mlečni proizvodi sadrže složeni mlečni šećer koji se zove laktoza. Enzim laktaza  se normalno sintetiše u našem organizmu i neophodan je u razgradnji laktoze u jednostavne šećere - glukozu i galaktozu, koji se onda apsorbuju u postupku varenja.

Šta je to prolazni nedostatak enzima laktaze?

Prolazni nedostatak enzima laktaze u tankom crevu otežava razgradnju laktoze iz mleka. Nesvarena laktoza iz mleka i mlečnih formula  u debelom crevu se sekundarno vari  što dovodi do stvaranja mlečne kiseline i gasa vodonika koji bebi stvaraju nelagodnost, nadutost i grčeve.
Smatra se da bebe ne proizvode dovoljne količine enzima laktaze zbog nezrelosti probavnog sistema. U uzrastu od 3-4 meseca probavni sistem kod beba bi trebalo da je dovoljno razvijen i da proizvodi dovoljne količine ovog enzima tako da tada I porestaju tegobe izazvane grčevima.

Kako ću znati da moja beba ima crevne grčeve ?

  • Beba neutešno plače više od 3 sata na dan i više od 3 dana.
  • Beba se grči, crveni u licu stiska šačice obično kasno popodne i uveče.
  • Beba isteže i skuplja nožice ka stomačiću, stomačić je naduven zbog prisutnih gasova.

Da li ste probali Colief, kapi za bebe koje su dodatak ishrani i dodaju se u majčino mleko i/ili mlečnu formula i u svom satavu  sadrže potreban enzim laktazu.

Za razliku od drugih vrsta preparata koji se preporučuju kod crevnih grčeva , laktaza koja se nalazi u Colief, kapima za bebe je prirodan enzim koji se inače sintetiše u našem organizmu i pomaže varenju mleka.
Kada se Colief kapi dodaju u mleko namenjeno bebi one kompenzuju prolazni nedostatak enzima laktaza i olakšavaju proces varenja laktoze, te na taj način smanjuju i uklanjaju simptome grčeva kod beba. Potrebno je naglasiti da Colief kapi neće razgraditi svu laktozu u mleku nego će omogućiti da se proizvedu sopstvene količine enzima laktaza i stimuliše probavni sistem bebe na produkciju tog enzima.

Kliničke studije pokazuju da se vreme plakanja bebe koja se hrani mlekom u kojem se nalaze Colief kapi smanjuje za 58%. 

Colief, kapi za bebe omogućavaju bebama sa prolaznim nedostatkom enzima laktaza da koriste “uobičajeno mleko”, bilo majčino ili mlečnu formulu, bez potrebe korišćenja mleka na bazi soje, ili “laktoza free” mleka i omogućavaju mamama da nastave sa dojenjem što duže.

Da li su Colief, kapi za bebe bezbedne za primenu?

Preparati laktaze se koriste širom sveta već više od 20 godina.
Bezbednost i efikasnost Colief, kapi za bebe je dokazana kliničkim studijama.Colief kapi sadrže prirodan enzim laktaza koji se inače sintetiše u našem organizmu.  Nemoguće je uzeti prekomernu dozu enzima laktaza jer se sav višak u organizmu razgradi prirodnim procesima u probavnom sistemu.
Ukoliko imate bilo kakve nedoumice u vezi zdravlja Vaše bebe potražite stručnu medicinsku pomoć.

Kako se primenjuju  Colief , kapi za bebe ?

2 do 4 Colief  kapi se stave na bebinu kašičicu  i doda malo majčinog mleka te se da bebi pre svakog podoja i nastavi se sa dojenjem ili se kapi dodaju u pripremljenu mlečnu formula.

Colief, kapi za bebe su nov , siguran i prirodan pristup otklanjanju  grčevima kod beba. Umesto da se tretiraju samo simptomi grčeva, Colief, kapi za bebe, omogućavaju bebama sa prolaznim nedostatkon enzima laktaza da normalno uživaju u mleku uz istovremeno olakšavanje varenja i smanjenje nelagodnosti povezanih sa crevnim grčevima.

Colief, kapi za bebe se mogu bezbedno koristiti od rođenja pa dok postoji potreba.

colief-srb.com

newmed.rs