Kako bebi skratiti nokte?

Mali priručnik za mlade roditelje kako bez straha skratiti bebi nokte.Kao što i znamo,bebe se većinom rađaju sa dugačkim noktima,a i kasnije nam se čini da naočigled rastu.

Ruke

Iako su mekani i krhki, bebe se lako mogu ogrebati po licu pa se o noktićima treba brinuti od početka. Prvih nekoliko dana oni su toliko mekani da vrhove možete lagano oguliti vlastitim noktima i to je mnogo sigurnije od upuštanja u rezanje.

Nakon nekoliko dana nokti će očvrsnuti i trebalo bi ih početi skraćivati, najbolje specijalnim makazicama za tu namenu, koje imaju zaobljene vrhove,o tome se možete raspitati u najbližoj apoteci.Dobro je seći nokte nakon kupanja, kada omekšaju ili kada beba zaspi pa je mirna. Jagodice lagano pritisnite prema dole kako biste sprečili zarezivanje kožice ispod nokta. Dlan i prst pridržavajte jednom rukom, a nokat skratite drugom rukom.

Noge

Nokti na nogama, kao i u odraslom dobu, rastu mnogo sporije. Ipak, redovno proveravajte stanje noktiju na nogama kako ne bi došlo do urastanja noktiju. Savetujemo vas da skraćujte po istom principu kao i na rukama.

Veoma je važno da nokte ne skraćujete polukružno, nego vodoravno, jer može doći do urastanja ruba nokta u meso, a rezultat mogu biti crvenilo, otečenost, bol, a ponekad i infekcija. Ako primetite neki od tih simptoma,obavezno se obratite pedijatru.Savetujemo Vas da budete oprezni i skraćujete nokte svojim mališanima polako,ali i ako slučajno malo zakačite jagodicu, što se događa,jer su deca često nemirna,ne paničite, lagano pritisnite ranicu sterilnom gazom dok krvarenje ne prestane.