Zdravi saveti za vezbanje trudnica

Zaista ne bi trebalo preterivati sa naporima u trudnoći, pogotovo ako se osećate umorno,ali malo kretanja može napraviti veliku razliku u količini energije u trudnoći.Savetujemo, krenite pomalo sa laganim šetnjama ili jednostavnim vežbama.
Vežbanje utiče na lučenje endorfina, hormona sreće, koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju osećaj brige.
Za vežbanje ćemo koristiti 2 lagana tega, ali sve vežbe možete odraditi i bez njih.
U prvoj vežbi ćemo uzeti tegove u ruke i istovremeno dizati obe ruke i desnu nogu, zatim spustiti ruke i nogu pa ponoviti levom nogom. Vežbu radimo deset puta jednom i deset puta drugom nogom.

Radite tempom koji vam odgovara.


U drugoj vežbi spustićemo se u čučanj, ispružiti desnu pa levu ruku ispred sebe i vratiti se u početni položaj. Vežbu radite 10 puta. Pripazite na ravna leđa i disanje.
U sledećoj vežbi "marširamo" dižući istovremeno naizmenično desnu i levu ruku u vazduh. Vežbu ćemo odraditi 20 puta, odnosno 10 puta svakom nogom.
U četvrtoj vežbi radimo iskorak desnom nogom unapred i vraćamo se nazad ne dižući nogu od poda nego samo klizimo unazad stopalom po podu. Vežbu radimo levom i desnom nogom po 10 puta.

Sada odložite tegove ako ih koristite. Napravićemo čučanj, dići ćemo se i prekrstiti ruke iznad glave. Pazimo na disanje, kad idemo dole u ​​čučanj, udah na nos, kad se vraćamo gore ide izdah na usta. Vežbu radimo 15 puta.
Ove vežbe ponovite još dva kruga i onda možete na zasluženi odmor. I ne zaboravite, što više povećate svoju fizičku aktivnost tokom trudnoće, brže ćete se fizički oporaviti nakon porođaja.