Nove spoznaje o lekovitosti luka

Lekovita svojstva belog luka poznata su od davnina. Starorimski pisac Plinije opisao je beli luk kao lek za desetine zdravstvenih tegoba. I današnja moderna nauka potvrđuje izuzetne moći te "banalne" namirnice te je u Metaanaliza objavljenoj prošle godine u časopisu Nutrition Research Revievs. Analiza 29 studija sprovedenih tokom poslednjih dvadesetak godina pokazala je kako konzumacija belog luka značajno snižava ukupni holesterol i trigliceride. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna delovanja, poznato je i kako beli luk sadrži sumporna jedinjenja koji pomažu u detoksikaciji.

 

 

Beli luk je nezaobilazan deo svake kuhinje, ali i top liste namirnica s povoljnim dejstvom na zdravlje. Nekoliko desetina biološki aktivnih supstanci uključujući vitamine, minerale, enzime i fitohemikalije zaslužni su za lekovita svojstva belog luka. Zbog jedinstvenog sadržaja fitokemikalije alicina, beli luk poseduje protiv-virusno i antibakterijsko delovanje. Iako se često ne glorifikuje kao neki egzotičniji sastojci i biljke, obični beli luk ima ozbiljne naučne potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno delovanje belog luka potvrđeno je i u odbrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza. Ipak, mnogim ljudima smeta intenzivan miris belog luka i stoga zaziru od njegove konzumacije.

 

Crni luk

Na tom tragu pojavila se i novost na evropskom tržištu - ekstrakt crnog luka koji svojim svojstvima zaslužuje svrstavanje u funkcionalnu hranu, a jednako je dobar kao dodatak ishrani u kapsulama ili kao tečni ekstrakt koji se kao začin može dodavati u raznovrsna jela.

Za razliku od svežeg belog luka, crni luk ima sladak, blag ukus te potpuno neutralan blag miris,takođe ne uzrokuje niti loš zadah nakon konzumacije niti neprijatan miris (isparavanje) kože.

Razlog tome je što se fermentacijom (kojom sveži beli luk prelazi u crni) uništavaju dve komponente ključne za intenzivnu aromnu: aliin i alicin. I iako se upravo alicinu pripisuje većina kardiovaskularnih blagodeti belog luka, stručnjaci tvrde kako i u fermentiranom obliku beli luk zadržava velik broj bioaktivnih jedinjenja zaslužnih za kardioprotektivni, antiagregacijska i imunomodulirajuću funkciju.

 

 

 

Češnjakom protiv karcinoma

Časopis Critical Revievs in Food Science and Nutrition nedavno je objavio pregledni rad o antikarcinogenim delovanju ove biljke. U tom radu se navodi da epidemiološke, a takođe i laboratorijske studije ukazuju na to da konzumiranje belog luka smanjuje učestalost karcinoma želuca, debelog creva, dojke i grlića materice.

Smatra se da je antikarcinogeno delovanje belog luka posledica brojnih mehanizama, uključujući zaštitu od slobodnih radikala, ulogu u metabolizmu nekih enzima, zaštitu od oštećenja DNK i hromozoma.

Od budućih se istraživanja očekuje odgovor na pitanje da li je bolje konzumirati termički obrađen ili sveži beli luk. Takođe, očekuje se razvoj funkcionalne hrane sa dodatkom belog luka koja neće imati miris po belom luku, ali će sadržati sve materije koje imaju antikarcinogenu aktivnost.