Negujte svoj vrat

Znaci starenja kože se pojavljuju na vratu pre nego na licu i ako na vreme ne budete preduzeli mere, taj deo će se opustiti i bićete primorani da ga skrivate ešarpom ili rolkom.

Pomoću odgovarajuće, svakodnevne nege možete da usporite starenje, a tu su i posebne vežbe za zatezanje vratnih mišića.

Koža u ovom delu tela oskudeva u lojnim žlezdama, zato postaje suva. Kada se tome doda izlaganje suncu bez odgovarajuće zaštite, nepravilno držanje tela, kao i visok udeo masti u organizmu (kod žena bi trebalo da se bude od 14-24 procenta), rezultat je "zbrčkan" vrat.

- Vrat bi trebalo da negujete od rane mladosti, ali činjenica je da mu ne posvećujemo toliko pažnje. Najvažnije je da koristite sredstva protiv UV zračenja, nisu vam potrebni nekakvi magični proizvodi, dovoljna je krema sa zaštitnim faktorom. Za najsvetliju kožu birajte faktor 30.

- Negujte ga kao i lice, svakodnevno mažite odgovarajućim kremama kako koža ne bi bila suva, ali i da biste je zaštitili od spoljnih faktora.

- Tokom noći je važno da koristite preparate za hidrataciju. Sastojci poput retinola učvrstiće kožu, a ako imate problem sa neujednačenom bojom kože na vratu, važno je da proizvod sadrži kojik kiselinu.

- Za mišiće vrata veoma je važno pravilno držanje. Spavajte u položaju koji najviše prija ovom delu tela. Nastojte da ga tada što više ispravite i smanjite ugao između lica i vrata. Spavanje na boku, kada vrat nema nikakvu podršku, takođe ostavlja dugotrajne posledice.

- Svaki pokret u kojem je brada preblizu vratu nije dobar za mišiće. Nastojte da, dok radite za kompjuterom, ne spuštate glavu. Budete li sledili ove savete, nećete trošiti mnogo novca na laserske tretmane, mikrodermoabraziju...