Imate probleme sa urastanjem nokta?

Urastanje nokta može da se desi na bilo kojem prstu, ali najčesće se dešava na nožnim palčevima. Razloga moze biti nekoliko, ali urastanje je uglavnom izazvano neprikladnom obućom i nepravilnim rezanjem nokta. Urastanje nokta moze biti bolniji problem od takozvanih “kurjih očiju”.

Nokat treba rezati ravno, a ne pod uglom na krajevima nokta. Ako se ovo radi, znacajno ste smanjili šansu da do urastanja dođe.

Ako je urastanje vec počelo može se ispraviti jednostavnom metodom stavljanjem komadića vate ispod nokta. Prvih nekoliko dana može donositi neprijatnosti prilikom hodanja, ali naviknućete se, a i rezultat je vredan malo muke.

Vatu treba menjati svaki dan da ne bi prikupljala bakterije i gljivice koje mogu inficirati nokat. Nokat će vremenom početi da raste normalno i vata više neće biti potrebna. Sa vremena na vreme premažite nokat eteričnim uljem čajevca koji će eliminisati pojavu gljivica i omekšati nokat i ubrzati ispravljanje.

 

 

Ako je urastanje već počelo i došlo do gnojne upale, svakako se preporučuje odlazak lekaru.

 

Ako baš ne želite da vidite doktora, ili niste u mogućnosti, možete na svoju odgovornost pokušati sa sledećom metodom:

Metoda može biti bolna i izazvati blago krvarenje pa morate imati pri ruci sredstvo za dezinfekciju i sterilan flaster ili zavoj.

 

Potrebno:

  • Grickalica ili makazice za nokte
  • Turpija za nokte
  • Pinceta
  • Vata
  • Lavor
  • Eterično ulje čajevca
  • Alkohol ako dođe do krvarenja
  • Zavoj ili flaster

Dobro operate noge sapunom i držite u toploj vodi 20 do 30 minuta da nokti omekšaju. Alkoholom dezinfikujte makazice, turpiju, i grickalicu. Turpijcom sastružite odumrlu kožu oko nokta. Natopite komadić vate eteričnim uljem čajevca i prislonite oko 10 minuta na mesto gde je došlo do urastanja.Eterična ulja će dodatno omekšati nokat i eliminisati moguće gljivice i bakterije.

Pincetom podignite deo nokta koji je počeo da urasta. Ovde može biti bolno i dovesti do krvarenja. Imajte spremnu vatu namočenu alkoholom ukoliko dođe do krvarenja. Ako dođe do krvarenja, očistite vatom umočenom u alkohol. Makazicama ili grickalicom odsecite deo nokta koji ste podigli. Očistite ponovo vatom umočenom u alkohol i premažite ponovo eteričnim uljem čajevca da sprečite infekciju.

Možete koristiti i antibiotski kremu, ali smatra se da je eterično ulje bolja solucija.