Sunce i alergije na sunce

Tokom leta mogu nastati mnogobrojni problemi sa kožom koji nam mogu zagorčati uživanje u letu ili prekinuti zasluženi godišnji odmor. Jedan od čestih problema su alergije na sunce. Ovaj oblik reakcija na sunce zahvata i svetle i tamnopute ljude.
Tokom leta mogu nastati mnogobrojni problemi sa kožom koji nam mogu zagorčati uživanje u letu ili prekinuti zasluženi godišnji odmor. Jedan od čestih problema su alergije na sunce. Ovaj oblik reakcija na sunce zahvata i svetle i tamnopute ljude - muškarce i žene svih starosnih doba, a primećeno je da je učestalije kod vrlo svetlih osoba i kod žena. Alergije na sunce su tako česte da se smatra da 10-20% ljudi ima ovaj problem.

 

 

Postoji nekoliko tipova alergije na sunce poput polimorfne svetlosne erupcije (PMLE), kontaktnog fotoalergijskog dermatitisa i solarne urtikarije. Vrlo često tokom godišnjeg odmora se pojavi osip koji ne prolazi i širi sunčanjem i može biti jako uporan i neprijatan. Za većinu ljudi, simptomi uključuju svrab i crvenilo na područjima koja su bila izložena suncu. Ono se obično manifestuje kao osip na vratu, grudima, rukama i nogama, a javlja se i nekoliko sati posle izlaganja suncu. Osip uobičajeno jako svrbi, a početno crvenilo se može pretvoriti u sitne bubuljice, mehuriće i plikove.
Često su krivci alergije na sunce različiti lekovi, najčešće antibiotici, neki lekovi protiv gljivičnih bolesti, lekovi za lečenje depresije, dijabetesa i dr. Vrlo često kod ovih pacijenata nastaje crvenilo i osip samo na otkrivenim delovima tela (lice, podlaktice) koji se pogoršava izlaganjem suncu. Često mogu i određene kombinacije lekova (ako bolesnik uzima određenu kombinaciju lekova) dovesti do toga da koža izrazito svrbi na otkrivenim delovima što se pogoršava pri izlaganju suncu.
Kozmetika često može biti uzrok alergije tokom leta, a uzrokuju je najčešće različita sredstva za higijenu, parfemi, dezodoransi, kreme za negu lica i dr. U ovom slučaju reakcija nastane kada se sredstvo nanese na kožu i koža nakon toga izloži suncu, nakon čega se pojave crvenilo kao da je koža opečena.

 

 

Alergija na sunce može biti vrlo frustrirajuća za osobu, pa ju je važno sprečiti ako je to ikako moguće. Potrebno je kožu postepeno izlagati suncu uz nanošenje krema sa visokim zaštitnim faktorom i nošenjem fotoprotektivne odeće. Pre leta potrebno je uzimati beta karoten koji može pomoći i sačuvati kožu, ili tablete koje sadrže likopen iz paradajza, beta karoten i probiotik. Takođe se može probati sa tabletama koje sadrže antioksidans astaksantin ili ekstrakt tropske paprati Polipodium leucotomos.
Tokom leta ne bi se smeli koristiti parfemi, jer izlaganjem suncu na mestu nanošenja mogu nastati pigmentacije. Kozmetika mora biti laganija i ne sadrži jake mirise ili alkohol i preporučuju se dermokozmetičke linije za osetljivu i netolerantnu kožu, a postoje i preparati za kožu alergičnu na sunce.
Ako postoji sumnja da je lek u podlozi alergije, potrebno je u dogovoru sa lekarom promeniti terapiju, zameniti sumnjivi lek i uvesti novi. U lečenju alergija na sunce koriste se tablete protiv alergija, uz prestanak sunčanja i protivupalne kreme prema uputstvima dermatologa.