Kako da izgledate svežije od vaših vršnjaka

Nije sve u teškim i vežbama i iscrpljujućim dijetama. Donosimo vam jednostavne trikove koji će vam pomoći da izgledate mlađe bez mnogo muke.

 

 1. Dnevno istezanje br 1

Verovali ili ne, ukočenost nije neminovna s godinama. Opuštajte zategnute mišiće i pokušajte da u toku dana telo provedete kroz ceo spektar pokreta, to će vam povratiti fleksibilnost.

Iskoračite jako desnom nogom i istovremeno spustite levo koleno na pod.  Držite telo uspravno, prebacujte težinu na desno stopalo: ruke držite na desnoj butini i povećavajte pritisak iz kukova. Trebalo bi da osetite rastezanje u levoj strani. Ostanite u tom položaju 30 sekundi a onda ponovite sa drugom nogom. 

 

 1. Spavajte više

Kada ne spavate dovoljno, koža dobija pepeljastu nijasu, i izgledate naduveno jer zadržavate tečnosti a osim toga, osećate se istrošeno. Najvažnije vreme za proizvodnju hormona rasta i testosterona je upravo ono vreme koje provedemo u noćnom snu. Evo kako da sebi obezbedite kvalitetnije spavanje.

 

 1. Buđenje u isto vreme

Naterajte sebe da se svakoga dana (čak i vikendom) budite u isto vreme, bez obzira na to kada ste se „vratili kući“ prethodne noći.  To je najsigurniji način da poboljšate san: neke stvari u našem organizmu najbolje funkcionišu onda kada prate prirodan ritam, a ovaj ritam se neće promeniti samo zato što ste vi imali tešku noć.

 

 1. Skinite se sa Fejsa

Ljudi koji često „čekiraju“ šta ima na mrežama imaju dva puta veće šanse za poremećaje sna od onih koji „provere Fejs“ jednom dnevno. Konstantno proveravanje sadržaja na Fejsbuku uvlači vas u vrzino kolo: kada manje spavate, osetljiviji ste na sve što odvlači pažnju, a kad vam pažnja odluta, šta radite? Idete na Fejs i -  krug je zatvoren. Odredite sebi vreme za logovanje, držite se njega i neka vam to bude dovoljno.

 

 1. Nema kofeina posle 14h

Organizmu je potrebno oko 10 sati da izbaci kofein. Ne naručujte kafu posle podneva.

 

 1. Istuširajte se vrućom vodom pre spavanja

Posle ovakvog tuša doći će do pada telesne temperature koji se obično dešava noću. Organizam će ovo prepoznati kao signal za lučenje melatonina

 

 1. Recite NE „muškim dojkama“

Višak na grudima može da nastane kao rezultat hormonalnog disbalansa ali je veća verovatnoća da je posledica viška kilograma. Koji god da je razlog za pojavu „muških dojki“, možete ih proterati tako što ćete u redovna vežbanja dodati „teške“ intervale. Time ćete pojačati nivo testosterona ali i omogućiti sagorevanje kalorija čak i satima posle vežbanja.

 

 1. Povremeni post

Ne mislimo na religiozni post, već na obično uzdržavanje od hrane. Dobro raspoređeno uzdržavanje od jela (par dana nedeljno) može da zauzda dobro poznati sredovečni „stomačić“. U danima posta, vaše telo poseže za rezervama sala radi energije.  A prvo salo koje se troši je upravo ono od koga je napravljen „stomačić“. Ne brinite o tome da ćete izgubiti mišićno tkivo: to je poslednje mesto na kome organizam traži gorivo. Uzdržavanje od hrane ne sme da pređe u gladovanje. Kako biste ovo pravilno radili, potrebno je da unesete oko 500 kalorija. Ovo ne znači jedan Big Mek. Pokušajte sa tvrdo kuvanim jajima, orašastim plodovima ili svežim povrćem. Ovakav „post“ dokazano podiže energiju, snižava krvni pritisak i povećava mogućnost vašeg srca da podnese stres.

 

 1. „Bolje da nosim kratku kosu“

Umesto da pokrivate teritoriju koja je ostala bez kose, pokušajte da stvari izjednačite skraćivanjem. Recite frizeru: „Želim kratko i jednostavno sa modernim linijama“.

 

 1. Dnevno istezanje br 2.

Stanite okrenuti licem prema zidu. Podignite jednu ruku do visine ramena, dok ne formira prav ugao sa torzom. Šaku i ruku prislonite uza zid a onda okrećite telo od zida tako da ruka ostane priljubljena uz njega. Kada osetite istezanje u grudima, zadržite se u tom položaju 30 sekundi a onda ponovite sve isto sa drugom rukom.

 

 1. Sprečite pogrbljenost

Starost u našoj svesti prirodno ide sa slikom pogrbljenog čoveka . Pogrbljenost može da se javi ranije nego što očekujete. Zbog prirode današnjih poslova, pogrbljeni smo čitav dan: za stolom, kompjuterom, volanom automobila, za večerom. Što više vremena provedete pogrbljeni, grudni koš će vam biti sve stegnutiji, leđni mišići sve slabiji a to vas gura sve više u sve dublju pogrbljenost.

Pokušajte sa vežbama uza zid:  npr, stanite naslonjeni na zid, ruke podignite u pozu “golman” a onda ih podižite u vis ne gubeći kontakt sa zidom. Uradite tri seta od po 15 vežbi nekoliko puta nedeljno.

 

 1. Izbegavajte “staračke” parfeme

Sećate se kako ste u detinjstvu mogli da prepoznate dedu ili starijeg komšiju već po mirisu? Mošusne note su svakako “out”. Koristite sveže biljne mirise sa notom limuna.

 

 1. Dodajte više kurkume

Kurkuma je začinska biljka iz familije đumbira. Ako još uvek niste čuli za nju i ne znate kako izgleda, ne očajavajte: sve je popularnija i u Srbiji a praktično da nema zdravog jela koji ne sadrži kurkumu a sada se može naći ne samo u prodavnicama zdrave hrane nego i u supermarketima.  Kurkuma je sjajan borac protiv degenerativnih bolesti, ukljčujući starenje organa, ćelija i tkiva. Ne morate čak ni da kuvate maestralno: začinite jaja kurkumom, dodajte je u smuti sok ili u povrće.