5 namirnica zbog kojih nestaju bore

Kada se pomene nega kože, svi najpre pomislimo na kreme protiv starenja, kreme za sunčanje, zaštitne faktore, razne dnevne i noćne kreme i uglavnom na sve ono što se nanosi SPOLJA.  Međutim, da li je moguće delovati IZNUTRA? Drugim rečima, da li je moguće preko ishrane podmladiti kožu i osloboditi se bora?

Kada jedemo hranu bogatu proteinima, naš organizam ih razgrađuje na  aminokiselina kako bi pomogao izgradnju ćelija. Ukoliko kvalitetnog “materijala” imamo u izobilju, popravljanje i izgradnja ćelija kože se olakšava a isto važi i za  sintetizaciju kolagen koji je odgovoran za opšte stanje kože.

Koja je to hrana u kojoj se krije najbolji materijal za kožu bez bora? (Ukoliko očekujete kofein i šećer na ovoj listi, razočaraćete se.)

Sledećih pet vrsta hrane su pravi borci protiv bora na koži:

Beli luk je zapravo malo pakovanje puno polifenola a to su antioksidanti koji pomažu u zaštiti kože od slobodnih radikala, nestabilnih molekula koji uništavaju kolagen.

Maline imaju u sebi više antiksidanata nego bilo koje drugo voće ili povrće. Ovi antioksidanti štite kožu od malih oštećenja koje mi vidimo kao bore.

Maslinovo ulje je već poznato kao zdravo ulje prepuno oleinske kiseiline koja deluje na ćelijsku membranu ćelija kože i čini kožu mekom. Maslinovo ulje je bogato vitaminom E i polifenolima (vidi iznad) koji takođe deluju povoljno na kožu.

Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama koje su dobre ne samo za srce, nego deluju i na ćelijsku membranu ćelija kože sa krajnjim rezultatom: mladalački izgled kože. Preporučuju se barem dve porcije lososa nedeljno.

Pasulj – “Ljudi koji jedu više pasulja, ribe, povrća i maslinovog ulja imaju manje bora” kaže jedno istraživanje vršeno nad stanovništvom Grčke, Švedske i Australije.