Proverite mladeže

Da li radite samopreglede mladeža? Da li se sunčate ili koristite solarijum? Da li je neko u vašoj porodici imao tumore kože?

Danas je preplanula  koža prihvaćena kao znak „zdravijeg izgleda“, tamnо  prebojenа коža je simbol  atraktivnosti  i dobrog zdravlja, a upotreba solarijuma znatno je povećana  poslednjih decenija. Ne smemo zaboraviti da prekomerno, kratkotrajno ili dugotrajno, izlaganje dejstvu UV radijacije iz veštačkih izvora, (kao što su  solarijumi) može dovesti do prevremenog starenja kože, slabljenja ili potpunog blokiranja imunog  sistema, oštećenja očiju (uključujući pojavu katarakte  i melanoma  na oku), kao i karcinoma kože. Tenirana koža ne predstavlja znak dobrog zdravlja, ona zapravo predstavlja kožu oštećenu UV radijacijom. Razlozi za nastajanje karcinoma kože nisu u potpunosti razjaš- njeni, ali glavnim uzrokom  za porast  učestalosti  melanoma  i nemelanomskih malignih tumora smatra se povećano izlaganje sunčevim zracima (UV radijacija). Drugi poznati faktori rizika za razvoj ovih karcinoma su jonizujuće zračenje, arsenik i hronična imunosupresija.

                                  photo:shutterstock

Promena  načina života i odnosa  prema  sunčanju  dovela je do povećenog izlaganja UV radijaciji, posebno osoba sa svetlom kožom. Produženo  intenzivno sunčanje tokom godišnjih odmora, koje postaje  učestalije, upražnjavanje  sportova na otvorenom,  i izmena stila oblačenja (manje odeće, više obnažene kože), doveli su do toga da sve veća površina kože bude izložena UV zracima. Nemelanomski tumori, u koje ubrajamo  bazocelularni i spinocelularni  karcinom,  predstavljaju  najčešće  tipove  karcnoma kože kod ljudi. Stopa učestalosti ubrzano raste, i 20 puta je veća od učestalosti  melanoma,  najsmrtonosnijeg malignog  tumora kože. Svake godine širom sveta se dijagnostikuje preko 10 miliona bazocelularnih,  i skoro 3 miliona novih slučajeva spino- celularnog karcinoma. Na sreću, ovi karcinomi kože su izlečivi kod 99% pacijenata. Od nemelanomskih karcinoma oboljevaju prvenstveno osobe svetle kože, češće oboljevaju muškarci nego žene, i ove promene su najčešće lokalizovane na glavi i vratu. Učestalost  javljanja malignog  melanoma  raste  poslednjih  30 godina  svuda u svetu. Svake godine  od melanoma  oboli oko 130 000 ljudi. Melanom se sada ubraja među  deset  najčešćih malignih tumora u mnogim evropskim zemljama; 50-80% melanoma nastaje na neizmenjenoj  koži, a 20-50% malignom  alteracijom, tj. promenom postojećih mladeža. Može da se javi u svakom uzrastu, ali samo ekstremno  retko u detinjstvu. Najčešće se javlja kod osoba starosti od 40 do 60 godina. U Evropi se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, dok je u Australiji i na Novom Zelandu, koji imaju najveću učestalost pojave melanoma u svetu, pojava melanoma  češća kod muškaraca. U Srbiji nešto ćešće oboljevaju muškarci nego žene.

Melanom može da se pojavi bilo gde na koži, međutim kod žena su najčešće zahvaćeni donji ekstremiteti, dok je kod muškaraca najčešće zahvaćen trup, posebno leđa. U Evropi, žene češće oboljevaju od melanoma, ali muškarci češće umiru od melanoma. Melanom je najagresivniji od svih tumora kože, jer vrlo brzo me- tastazira i zahvata druge organe. Hirurško uklanjanje melanoma u ranom stadijumu   dovodi do izlečenja kod 90-95% pacijenata. Ne treba paničiti, melanom jeste veoma agresivan tumor, ali njegovo  rano otkrivanje i pravovremena hirurška intervencija omogućavaju izlečenje i poboljšanje preživljavanja.

Prevencija karcinoma kože je od izuzetnog  značaja, jer je prognoza bolesti bolja kod rano dijagnostikovanih promena. I zato, uvedimo  samopregled kože u našu svakodnevnu  rutinu, koja nam ne oduzima mnogo  vremena, jer nam je koža dostupna pregledu. Promenimo  naš odnos  prema  sunčanju, primenom preporuka za zaštitu od štetnog dejstva UV radijacije poreklom od sunca, kao i veštačkih izora. Čuvajmo i naše najmlađe, koji nemaju  naša saznanja! Uz samopregled savetuju  se i redovne godišnje dermoskopske kontrole mladeža od strane dermato- venerologa. Ovakvi pregledi kliničku pouzdanost dijagnostikovanja melanoma  “golim okom”, koja iznosi 65%, uvećavaju za dodatnih 5-30%.

 

Dr Nada Tatić - spec dermatovenerologije