Da li je moguće da mi je sve ovo potrebno?

Obradujte sebe   i planetu  sa ovih sjajnih 14 predloga za eco-friendly rituale za lepotu.

 

Svaki put kada otvorim ormariće u kupatilu, prinuđena sam da hvatam po vazduhu desetine bočica hidrantnih krema, šampona, tonika za lice, losiona za telo. Dođe vreme kada se zapitam - da li je moguće da mi je sve ovo potrebno? Mislim da nije, pogotovu kada pomislim da svaki ruž ili bočica preparata za higijenu koju bacim ugrožava ekološku okolinu.

Pitanje je, čemu toliko potrebe za proizvodima za lepotu? U nekim drugim segmentima života, daleko sam uračunljivija i svesna posledica po okolinu – koristim reciklirani papir za štampanje, suštim veš na konopcu, hodam do prodavnice i uvek sa sobom imam platnenu torbu za kupovinu. Ali kada se radi o tome kako izgledam, nekako mi uvek treba najpopularniji šampon za kosu ili krema za telo.

Ispada da nisam jedina — žene priznaju da, u proseku, imaju oko 12 proizvoda uskladišteno u svom domu. Istraživanje koje je sprovela kompanija  O.B. Tampons, dodaje i da 77% žena kaže da reciklira a manje od polovine kaže da smanjuje otpad tako što kupuje proizvode bez pakovanja. Ukoliko je i vama stalo da ne gomilate otpad od proizvoda za lepotu, onda jednostavno pratite ovih lakih 14 predloga za rituale lepote koji su zdraviji i za vas i za okolinu.

1. Koristite manje vode: Svako od nas iskoristi ogromnu količinu vode dnevno—i većina te vode odnese deteržente, ulja, boje i razne druge intenzivne materije u naš ekosistem. Lak način za smanjenje potrošnje vode i zagađenja okoline je recimo smanjenje broja puta pranja kose – ionako se preporučuje samo par puta nedeljno za ravnu kosu i jednom nedeljno za kovrdžavu kosu.Takođe – koristite manje masne šampone. Ograničite tuširanje na recimo 7 minuta a brijanje i pranje zuba ostavite za lavabo a ne u tušu ili kadi.

2. Sušite pametnije: Sušite kosu bez fena. Ukoliko ovo nije moguća opcija – koristite eco friendly fen. Smanjite vreme sušenja i sačuvajte energiju time što ćete osušiti samo koren glave, a krajeve ostaviti da se suše na vazduhu. Razni serumi mogu dodatno pomoći pri oblikovanju fizure.

3. Farbajte sigurnije: Uvek insistirajte na farbi za kosu koja ne sadrži amonijak.

4. Uradite pedikir sami: Saloni za lepotu koriste i po 15 litara vode za jedan pedikir tretman. U kućnoj varijanti, probajt eeco-friendly losione sa shea-butter hidrantnom kremom ili čak samo sa maslinovim uljem. Nakon što ste utrljali kremu ili ulje, koristite kamen za otklanjanje ispucale kože.

5. Koristite manje štetan lak za nokte: Mnogi lakovi za nokte sadrže formaldehide, dibutilfatlat (DBP), itoluen. Formaldehid je poznata kancerogena materija, a druge dve su toksične za životinje.
6. Izbegavajte lakove za kosu i dezodoranse: Lak za kosu, pena za brijanje, kao i dezodoransi kompresovani u aero sprej konzerve sadrže materije koje su veoma štetne i zagađuju okolinu, a mogu imati i negativne posledice po zdravlje korisnika. Gasovi koji se ispuštaju pri korišćenju ovih preparata izazivaju dijareju, bol u uhu kod male dece, kao i glavobolje i depresiju kod majki, prijavljeno je studijom iz 2004. godine, objavljenoj u magazinu Archives of Environmental Health. Pored svega ovoga, reciklaža pakovanja – metalnih bočica, je zahtevna i skupa.

7. Potrošite to što već imate: Većina žena iskoristi tek 6 od kupljenih 12 proizvoda, navodi se u istraživanju kompanije O.B. tampons. Pre negošto se odlučite za novu kupovinu, potrošite ono što već imate. Ukoliko vidite da ne želite da iskoristite ono što vam već stoji u ormarima, poklonite, reciklirajte ili iskoristite pakovanja  za nešto drugo.

8. Pažljivo odlažite otpad: Proizvodi za lepotu vrlo često sadrže zapaljive materije i kao takvi se smatraju opasnim otpadom. Ovo uključuje i lakove za nokte, skidač laka za nokte, farbe za kosu, lakove za kosu. Raspitajte se gde ovaj otpad može bezbedno da se odloži, ili kupujte proizvode koji ne sadrže ove opasne supstance i samim tim su manje štetni  za okolinu. 

9. Raspitajte se o kompaniji čije proizvode kupujete: Saznajte malo više o proizvođaču—podržite kompanije koje deo profita ulažu u očuvanje okoline. One koje brinu o okolini, brinu samim tim i o vama kao potrošačima.

10. Reciklirajte pakovanja: Potražite proizvođače koji će vam omogućiti da reciklirate pakovanje – umesto da kupujete novi proizvod, napunite istu bočicu koju već imate.

11. Potražite bio-razgradiva pakovanja:Trend u svetu je da se pakovanja iskoriste u neku bolju svrhu kao na primer đubrivo za zemlju. Raspitajte se da li neke od proizvoda možete kupiti i u ovakvim pakovanjima.

12. Reciklirajte:Raspitajte se da li šminka može da se reciklira, sve je bolje nego da se tek tako baci u kantu. Plastika se već odavno odvaja pri bacanju jer se reciklira i na taj način doprinosi očuvanju životne sredine.

13. Pojednostavite: Izaberite proizvode sa manje štetnih sastojaka i sintetičkih dodataka. Tražite proizvode od organskih materija jer su daleko kvalitetnijii za vas i za okolinu. Proizvodi koji su nastali na bio dinamičkoj bazi su proizvedeni kroz održivu ekonomiju i doprinose održavanju balansa u ekosferi.

14. Postani sam svoj majstor: Verovali ili ne, puno toga što se nalazi u kupovnim bočicama za lepotu – kreme, losioni, i slično, može se napraviti kod kuće. Maska za lice, na primer, je tipičan proizvod koji nikada ne bi morali da kupujemo – recepti za njihovo spravljanje su jednostavni i brzi. Nekoliko kašičica gline u prahu pomešajte sa ružinom vodom i maska za lice je spremna. Takođe, uvek hranjivi med možete pomešati sa jednakom količinom mleka i to je još jedna odlična maska za lice.

Izvor: naturalhealthmag.com