Kako da se bezbedno sunčamo?

Srećom, ne morate da ostanete u svom domu da bi zaštitili svoju kožu. Par korisnih saveta će vam pomoći u strategiji protiv opasnih sunčevih zraka.

Prvo i najvažnije: Koja je razlika između hemijskih i fizičkih preparata? Zar nisu svi proizvodi kombinacija neke hemije? 

Da i ne. Hemijski preparati protiv sunčevih zraka spravljaju se od kompleksnih sastojaka kreiranih u laboratoriji sa ciljem da apsorbuju i neutralizuju štetne ultraljubičaste zrake (oxybenzone, avobenzone, octisalate, mexoryl, homosalate, octycrylene ioctinoxatesu recimo najčešći). Fizički preparati (titanium dioxide izinc oxide) su sitne prirodne metalne čestice koje se nalaze u pesku i stenama, i one blokiraju UV radijaciju tako što formiraju zaštitni štit na površinama gde se nalaze. Tehnički rečeno, oba preparata su hemija, ali drugi je nastao na prirodni način a ne u laboratoriji.

Da li je tačno da hemijski preparati za sunčanje prodiru u kožu a zatim onda završavaju i u našem krvnom sistemu? 
Istraživanja su pokazala da su se male količine oksibenzona nalazile u urinu, što znači da su se hemikalije apsorbovale i da ih je telo zaista "upilo".  Iako ova istraživanja nisu dalje pokazala koliko je ovaj proces bio štetan za ljudsko telo, neka druga istraživanja (sprovedena na životinjama) pokazala su da apsorpcija oksibenzona može dovesti do nastanka slobodnih radikala na koži koji mogu izazvati pojavu kancera ili hormonski disbalans rezultirajući čak i u neplodnosti. Da, zvuči zaista zastrašujuće, ali tu su i druge studije koje su sprovele razne institucije za toksikologiju u S.A.D. kao i u EU koje su pokazale da oksibenzon nema negativnog uticaja na ljudske hormone. Zaključak je da ukoliko želite da budete 100% sigurni, odaberite preparate na bazi titanijum dioksida i cink oksida.

A šta je na kraju štetnije… koristiti hemijski preparat protiv sunca ili ne stavljati ništa? 
Gore je ne staviti nikakvu zaštitu na kožu. Preparati za sunčanje dokazano štite kožu od UV zraka koji izazivaju kancer i starenje kože, tako da ukoliko pravite izbor da li da stavite preparat ili ga ne stavite, savet je da je ipak bezbednije da ga stavite. Kada se koristi ispravno, preparat protiv sunčevog zračenja pruža 100% zaštitu od raka kože. Ovo je prikazala studija koju je sproveo žurnal Pigment Cell & Melanoma Research.

A šta je sa vitaminom D? Da li bi trebalo da provodimo vreme na suncu svaki dan kako bi obezbedili dovoljnu količinu ovog vitamina? 
Posledice UV zračenja su previše opasneda bi mogli da opravdamo benefite izlaganja suncu svakoga dana zarad vitamina D, pogotovu što izvor ovog vitamina možemo naći u raznim namirnicama u dodacima ishrani. Recimo, jaja, mleko i masne ribe kao što su losos, tuna, i pastrmka su odlični izvori vitamina D.

Dakle, uvek bi trebalo da koristimo preparate protiv sunčevih zraka. Da li možda postoji neki recept za spravljanje preparata kako bi izbegli svu tu hemiju? 
Na žalost, ova vrsta kreme nije nešto što možemo sami napraviti kod kuće. Formula preparata za sunčanje je veoma kompleksna, i uključuje stroge medicincke regulative, kao i višestruka testiranja kako bi navedeni faktor zaštite (SPF) bio u potpunosti pouzdan. Proizvođači ovih preparata moraju da obezbede najviši stepen kvaliteta sastojaka kao i bezbednu distribuciju. Ne zaboravite da su preparati protiv sunčevih zraka zapravo -  lek. Verovatno vam ne bi palo na pamet da pokušate da napravite ibuprofen kod kuće, zar ne?

Znači jedina opcija za zaštitu od sunca  je iz prodavnice ili apoteke? 
Nije jedina. Mogli biste da potražite i odeću sa zaštitom od UV zračenja (UPF). Brendovi poputMott 50, Athleta, Coolibar, Parasol i Patagonia proizvode letnju odeću kao što su haljine, majice, pantalone i šeširi koji u sebi sadrže UPF faktor 50 (ovo je jednako faktoru za sunčanje SPF 30), što čini da ova odeća blokira do 97%UV zračenja. Samo zapamtite da ukoliko nosite majicu bez rukava ili kratku suknju, vaše ruke i noge će biti izložene suncu, tako da njih morate namazati preparatom koji sadrži SPF faktor.

 

Ono što nas sve zbunjuje su razni termini koji se koriste na pakovanjima preparata za zaštitu od sunca. Šta to sve zapravo znači? 
Formule koje sadrže titanijum dioksid i cink oksid obično imaju naziv "sunblock".
Ne postoje vodo-otporni (waterproof)i znoj-otporni preparati (sweatproof), dakle to bi bila neistinita tvrdnja ukoliko ih vidite na pakovanju. Umesto ove tvrdnje, etiketa treba da pojasni koliko dugo traje efekat preparata nakon nanošenja: 30, 40 ili više minuta…u toku plivanja ili pri znojenju. Samo preparati sa faktorom SPF 15 ili više mogu da tvrde da smanjuju rizik od raka i starenja kože. Preparati sa faktorom manjim od 15, mogu da tvrde samo da pomažu (nikako da u potpunosti sprečavaju) u zaštiti od opekotina izazvanim sunčevim zracima.
Svi preparati dokazano štite kožu od UVB (zraka kratkog talasa, koji izazivaju opekotine) i UVA (zraka dugog talasa, koji izazivaju starenje i rak kože).

Trenutno se predlaže da je maksimum faktora zaštite od sunca SPF 50, jer nije dokazano da su faktori 75 ili 100 efektivniji.

 

Ukoliko nosim šminku koja sadrži faktor za zaštitu od sunca - SPF, da li to znači da onda ne moram da nanosim i preparat? 
Na žalost, to ne bi bilo dovoljno, jer većina pudera recimo ima faktor SPF 15 što je dovoljno za odlazak do kancelarije ili grada, ali ne i za boravak na plaži. Savet je da stavite preparat za zaštitu od sunca prvo na celo lice a onda nanesete šminku gde želite. Ovo je daleko bezbednija kombinacija.

Stavljam preparat za sunčanje nekad i po nekoliko puta u toku dana, ali se dešava da i dalje izgorim. Zašto? 
Ukoliko veoma obazrivo nanosite preparat za zaštitu od sunca, pola sata pre izlaganja suncu, i dešava se da i dalje izgorite, to znači da niste naneli dovoljnu količinu. Pravilo je  recimo da je za lice potrebna količina od na primer rakijske čašice. Ukoliko stavite ovu količinu i uz to nosite šešir i sedite u hladu, a desi se da i dalje izgorite, to znači da vam je koža izezetno osetljiva. Potražite onda preparate koji sadrže antioksidante, kao što su resveratrol, licorice, caffeine, lycopene, zeleni čaj i vitamine C i E, koji su dokazano veoma efektivna zaštita protiv opekotina izazvanih UV zracima. Takođe, poboljšajte otpornost kože tako što ćete unositi više vitamina C kroz pomorandže, borovnice i nar.

naturalhealthmag.com