Zdrava koža u svakoj životnoj dobi!

Vaša koža otkriva priču vašeg života. Ona ukazuje na ono kroz šta ste prošli i sve ono sa čim se suočavate. Svaka faza u vašem životu vašoj koži donosi različite blagoslove i različita prokletstva. Trudnoća daruje taj prelepi, srećni sjaj dok starenje donosi bore i fine linije na koži. Evo našeg vodiča kroz svet vaše kože u različitim životnim dobima.

 

U tridesetim godinama života: Ne pogađaju jedino tinejdžere problemi sa kožom koji su u vezi sa hormonima. Porast nivoa progestrona i testosterona pred menstruaciju može da izazove najezdu akni odraslih osoba oko brade, usta i nosa. Hormonalni stres može da izazove i pojavu ekcema na vašem licu i na vašim rukama. Pri lečenju akni kod odraslih osoba dermatoozi obično prepisuju benzol peroksid i retinol, a problem sa ekcemom možete ublažiti upotrebom nekog nežnog i bezmirisnog sredstva za čišćenje lica. Takođe možete da date šansu pasti sačinjenoj od od meda, aloje vere, nekog antiseptika i 1 !% kortizonske kreme iz kućne radinosti da biste  ublažitle upale na licu. Ako  se problem pokaže istrajnim, svakako se posavetujte sa svojim dermatologom.

 

U trudnoći: Obilje estrogena u vašem telu tokom trudnoće znači da ćete imati divnu kožu punu sjaja. Ali trudnoća i taj hormonalni nered sa sobom nose i širok raspon mogućih tegoba kao što je melazma, koja se javlja u obliku tamnih  krupnijih tačaka lišenih boje po vašem licu (ne brinite, nestaće nakon porođaja!).  Dermatolog vam može prepisati  neku kremu za kožu sa agensima za posvetljivanje ako vam ta promena na koži baš smeta.  Takođe vam se može javiti promena zvana PUPP (manji svrabni  alergijski plihovi  i time šire zahvaćeni i delovi kože ). Ovaj poremečaj se obično javlja u trećoj trećoj trećini trudnoće i vlažne kreme i losione, te hlasdne kupke bi trebalo da pokažu moć da uklone simptome. Ako to ne pomogne, biće vam potreban recept za neki od oralno unosivih antihistaminika ili steroidnih krema da biste kožu doveli do najvišeg nivoa mogućeg joj sjaja. 

 

Kad ste u četrdesetim godinama: Sva šteta koju ste naneli svojoj koži tokom čitavog dotadašnjeg života na površinu izbija u četrdesetim. Da biste minimalizovale štetu, nabavite recept za retinoid, koji će umanjiti znakove starenja kože poput bora, staračakih tačaka i nejednakog tena kože.
To je doba u kojem može da se javi i kancer kože, pa vam preporučujemo mesečne kontrole mladeža ili bilo čega neobičnog ili što odudara u odnosu na normalno. Stanite ispred ogledala i pregledajte čitavo telo, od stopala do skalpa i tražite bilo šta što vam se čini neuobičajenim.
To je doba u kome se javljaju i rozeje; to je uobičajna pojava na koži, koju izazivaju stres, začinjena hrana, alcohol, sunce ili izloženost vrelom vremenu. Crvenilo, male izbočine na vašem licu i krvni sudovi nalik obliku pauka su simptomi ovog odeljenja koje se javlja s godinama. U ovom slučaju koristite vlažne antizapeljenske kreme, antioksidante bogate zaštitom od sunca, nežna sredstva za čišćenje kože… Takođe vam preporučujemo da izbegavate ono što vam izaziva crvenilo i kod kuće koristite šminku sa zelenom tinkturom.
Ako vas pogode suve perutave crvene tačke po obrazima, nosu ili čelu, možda ste zapatili akničnu keratozu. Nju izaziva oštećenje kože usled sunca i, ako se ne ukloni, ono može da postane  i kancerogeno. Trudirte se da je ne pomešate sa seborejičnom keratozom  (simptomi: izrazito suva  smeđaksto-žućkasta izraslina na grudima i na leđima) i pečatima na koži (često u predelu podmiške, na preponama , vratu i na očnim kapcima).

 

Kad ste u pedesetim godinama: Pad nivoa estrogena u vašem telu može da prozrokuje da vaša koža postane suva i prhka. Hidrirajte kožu unoseći dosta vode i izbegavajte da se prečesto kupate u toku jednog dana, pošto to lišava vaše telo njegovih prirodnih ulja. Paukaste vene i varikozne vene pogađaju polovinu žena vaše dobi. Simptomi obuhvataju uvećane krvne sudove vidljive na površini kože. Mogli biste da zatražite tretman laserom ili skleroterapiju kako biste rešile ovaj problem. Posavetujte se sa doktorom ako su vam verikozna vene osetljive na dodir, crvene, otečene ili tople. Najbolji način da uteknete ovim varikoznim venama je da se redovno zdravo hranite, da ne sedite predugo prekrštenih nogu i da redovno vežbate.