Opasnost solarijuma - rizik od melanoma

Leto ili zima,sve češće je manje bitno,mlade devojke sve više posećuju salone za sunčanje.
Žene koje su u mladosti koristile solarijum kako bi imale preplanuli ten, izložene su značajno većem riziku od razvoja melanoma pre 50. godine, ukazuje studija sprovedena u SAD-u. Naime, pokazalo se da rizik od melanoma za korisnice solarijuma može biti 2-6 puta veći. Najvećem riziku od melanoma izložene su žene koje su u svojim dvadesetim godinama koristile solarijum.

Navedeni rezultati podržavaju nedavni predlog Američke agencije za hranu i lekove (FDA) da se zabrani korišćenje solarijuma za osobe mlađe od 18. godina.

Inače, u proteklih tridesetak godina zabeležen je značajan porast učestalosti melanoma u SAD-u, a protekle godine je od melanoma umrlo gotovo 10.000 osoba.

Svakako treba spomenuti da je melanom u velikom broju slučajeva posledica prekomernog izlaganja UV-zracima sunca ili nekog drugog izvora.

Kod muškaraca nije uočena veza između melanoma i korišćenja solarijuma verovatno zato što muškarci znatno manje od žena koriste solarijum.


Takođe, treba reći da osim rizika od melanoma, korišćenje solarijuma može uzrokovati prevremeno starenje kože, bore i staračke pege, te promjeniti teksturu kože.

Stručnjaci ukazuju na apel mladim devojkama koje ipak idu u solarijume,da ne idu učestalo i obavezno prekrivaju zonu bradavica. Svakako je koža izložena velikom zračenju,kao i mladeži koji su sve veći problem kod ljudi.