Hranom protiv alergije

Ovo je sezona u kojoj  počinje  kijanje. Za rasterećenje i podsticaj u borbi protiv svoje sezonske alergije, držite se ovih namirnica koje ćemo opisati.

Vi znate da ono što  jedete može uticati na  to da vam se koža I kosa sjaje,takođe  koristimo  hranu za osvežavanje organizma posle  treninga, ali da li ste znali da isto tako  određene vrste hrane mogu pomoći da ukrotite svoje sezonske alergije?

Možda vam je potrebna sva pomoć koju možete dobiti ovog proleća ali  nema potrebe da ga provodite  u  hibernaciji   sve do leta zbog alergije.  Iako vas  oči ludački svrbe  i curenje iz nosa  se ne zasutavlja ,sve to može biti genetskog karaktera a vi možete  pokušati  da  se oslobodite neprijatnih posledica alergije vitaminima i hranom.

 

 

Možete da kontrolišete alergije ishranom jer određene namirnice rade tako  da menjaju doživljaj vašim genima. I to na sličan  način kao kad menjate izraz svog lica osmehom.

Evo pet hranljivih  materija  koje bi trebalo da uzimate ukoliko imate kijavicu, svrab očiju ili grebanje u grlu kao posledice alergije:

Magnezijum

Možete uzeti 200 mg  magnezijuma u vidu suplementa  ili jedite hranu bogatu magnezijumom poput spanaća, kelja, i semena  suncokreta. Ukoliko želite da obogatite  salatu magnezijumom  možete je  čak potopiti u  vodu ispunjenu magnezijumom u  kupatilu.

Probiotici

 Vaš stomak ima bliske veze sa vašim  imunim sistemom, što znači da  mnogo istih namirnica koristi kako stomak tako i sinusi. Dobra ideja je  da se uzimaju probiotici  ali isto tako će vam pomoći  fermentisana hrana, miso, tempeh, nisko-masni   jogurt,  prilikom  alergije.

Vitamin C

Posezanje za citrusima  kada osetite da dolazi hladniji period  je od male pomoći  ali vitamin C može ublažiti  simptome sezonske alergije kao što su kijanje, curenje nosa i svrab  očiju. Kada imate alergiju, vaši nivoi histamina su visoki. Vitamin C u citrusima  poput narandži, paprika, paradajza i graška pomaže da se snizi nivo  oslobađanja histamina i razbija ga brže.

 

 

Bioflavonoidi

Pošto se bioflavonoidi ne smatraju vitaminom za sada ne postoji preporučena dnevna doza unosa  ali brojni naučnici  veruju da ishrana sa puno bioflavonoida iz voća i povrća  može sprečiti  razvoj svih srčanih bolesti i mnogih tumora. Povećajte svakodnevnu upotrebu prokelja, manga, belog luka, i zelenog čaja kažu doktori . Zdrav  antioksidant na biljnoj bazi pronađen u ovim   namirnicama pomoći  će vam u smanjenju količine histamina koji  vaše telo proizvodi.

Kvercetin

Ovaj (antioksidans) hranljivi sastojak je dobar protupalni agens jer direktno blokira nekoliko početnih stupnjeva upalnog procesa i blokira sintezu i oslobađanje histamina i drugih medijatora upale. Brojne lekovite biljke  svoju aktivnost duguju upravo kvercetinu. Tako da vam predlažemo da napunite zalihe sa namirnicama bogatim kvercetinom. Nalazi se  u jabukama (pogotovo Granni Smith), koje  predlažemo na  dnevnom meniju  plus luk, peršun  i žalfiju.