Svešto ste želeli da znate o crevnoj flori

Crevna flora sadrži desetine triliona mikroorganizama, uključujući oko 1000 različitih vrsta poznatih bakterija.

Težina crevne flore je i do 2 kg, a do 60%  težine fekalne mase sačinjava upravo crevna flora.

Jedna trećina crevne flore je zajednička za većinu ljudi, a dve trećine crevne flore su specifične za svakog od nas, pa se sastav crevne flore može uporediti sa ličnom kartom-jedinstvena za svakog od nas.

Iako svako od nas ima jedinstvenu crevnu floru,ona ima ulogu u ostvarenju fizioloških funkcija i direktno utiče na naše zdravlje.

Funkcije crevne flore :

  • Pomaže varenje hrane
  • Pomaže produkciju vitamina B grupe i K vitamin
  • Pomažeborbu protiv drugih mikroorganizmima
  • Čuva integritet crevne sluzokože
  • Jača imuni sistem i efikasna je barijera za mnoge infekcije, toksine, alergene i dr.

 

Zdrava i balansirana crevna flora je ključ koji osigurava pravilnu funkciju sistema za varenje i celog organizma.

O crevnoj flori se sve češće priča kao o stečenom organu, jer se beba rađa sa sterilnim crevima. Već prolaskom kroz porođajni kanal počinje naseljavanje crevne flore.

Rast crevne flore se nastavlja odmah nakon rođenja, a već od trećeg dana zavisi od ishrane bebe. Kod beba koje se doje u crevnoj flori dominiraju Bifidobakterije. Istraživanja su takođe pokazala da do treće godine života crevna flora postaje stabilana i slična odraslima, a odrastanjem postaje još stabilnija.

Sastav crevne flore evoluira tokom celog života, a njen sastav zavisi od životne sredine i načina ishrane.

Da sastav crevne flore zavisi od ishrane možemo videti na primeru Japanaca. Japanci mogu da vare alge koje su sastavni deo njihove nacionalne ishrane, zahvaljujući specifičnim enzimima njihove crevne flore.

Iako se crevna flora adaptira na promene, gubitak dobrih bakterija crevne flore dovodi do određenog stanja koje se naziva disbioza.

Disbioza se dovodi dodijareje, funkcionalnih oboljenja creva, inflamatornih bolesti creva, povezuje se sa gojaznošću, dijabetesom, karcinomima i dr.

Crevna flora značajno utiče na celokupno funkcionisanje našeg organizma.

Kako Bulardi štiti crevnu floru?

Bulardi svojim mehanizmom delovanja sprečava i otklanja disbiozu.

Specifičnim prepoznavanjem potencijalno patogenih bakterija i patogenih bakterija, virusa, toksina, Bulardi ih vezuje za sebe, neutrališe i otklanja iz organizma.

Kliničko ispitivanje je potvrdilo da Bulardi vezuje za sebe patogene , kao i višak dobrih bakterija, koje, ukoliko dođe do njihovog namnožavanja mogu biti uzrok nadimanja, dijareje, upale sluznice creva i drugih tegoba.

Bulardi luči enzime-proteaze, koji razgrađuju bakterijske toksine, sprečavajući da dođe do oštećenja sluzokože, ali i do prelaska toksina iz creva u krvotok. Na taj način sprečava ne samo lokalnu reakciju, već i intoksikaciju organizma.

Nadoknadom narušenih enzimskih sistema, Bulardi poboljšava varenje, sprečava izlučivanje elektrolita i vode, pa se na taj način smanjuje mogučnost dehidratacije organizma.

Primena Bulardi sprečava disbiozu, sprečava dijareju i skraćuje trajanje dijareje i obnavljanja crevne flore.

Pitate se zašto BAŠ Bulardi Probiotik?

 

NEIZOSTAVAN NA PUTOVANJIMA
Zato se i preporučuje njegovo preventivno uzimanje 5 dana pre polaska na putovanje i u toku putovanja. Ako se dijareja i javi Bulardi Probiotik će je gotovo trenutno zaustaviti i smanjiti sve neprijatne prateće simptome.Istraživanja su pokazala da je Bulardi Probiotik efikasan u sprečavanju dijareje na putovanjima u čak 90% slučajeva. Mnogo je probiotika, jedan je BULARDI!

Zanimljivosti – nova zdravstvena otkrića

Kliničke studije su pokazale da sastav crevne flore zavisi od uticaja spoljašnje sredine i da može biti razlog gojaznosti.

Univerzitetska klinika u Cirihu je sprovela istraživanje sastava crevne flore kod pušača, nepušača i osoba koje su prestale da puše.

Cilj istraživanja je dokazivanje da li je sastav crevne flore razlog zbog kojeg dolazi do gojaznosti nakon prestanka pušenja.

Ispitivanje je trajalo 8 nedelja, a ispitanici su podeljeni u tri grupe.

Zastupljenost probiotskih bakterija crevne flore i dominacija određenih vrsta je pokazala razliku između pušača i nepušača.

Grupa koja je ispitivana nakon prestanka pušenja je pokazala da je tokom 8 nedelja došlo do promena u sastavu crevne flore, što je verovatan razlog povećanja telesne težine.

Hipoteza o uticaju sastava crevne flore na gojaznost je ispitivana i u drugim kliničkim studijama. Došlo se do zaključka da je u zastupljenost probiotsih bakterija određenog soja predominantna kod gojaznih osoba, i da ima veliki uticaj na gojaznost.

Bulardi kao probiotska kvasnica balansira crevnu floru i čini njen sastav optimalnim za svakog od nas. Selektivno otklanja bakterije koje mogu biti štetne za organizam i da dovedu do nadimanja, dijareje, upalnih promena na sluznici creva i drugih tegoba.