Probudimo svest žena o kanceru dojke

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod žena i smatra se da na svakih osam žena oboli jedna žena od ove bolesti.Njegova učestalost počinje se povećavati zato je bitno imati svest o toj bolesti i pregledati se bar jednom godišnje,čak iako mislite da nema potrebe.Postoje i osnovni pregledi dojki koje mozete obavljati same kod kuće po savetu vašeg onkologa. Znacajnije se pojavljuje kod žena posle navršenih 35 do 39 godina, da bi najčešći bio u dobu između 55. i 70. godine života. Nažalost, ni žene mlađeg životnog doba nisu pošteđene ove bolesti i podaci govore da se čak 20 odsto kancer beleži kod žena mlađe životne dobi.



Rana dijagnostika i sve uspešnije terapijske mogućnosti glavni razlog su kontinuiranog pada smrtnosti kancera kao i sve većeg broja izlečenja ove zloćudne bolesti. Samokontrola žena ima sigurno najvažniju ulogu u ranom otkrivanju cancera. Nimalo manje važnu ulogu čine ciljani kontrolni pregledi, posebno žena sa povećanim rizikom.

Životna doba žene;
Genetsko nasledje - utvrđeno je da mutacije gena BRCA1 2 I BRCA2, znacajno povećavaju rizik nastanka kancera.
Rani Početak menstrualnih ciklusa (pre 12. godine), te kasna menopauza (posle 55 godina).

Uticaju koji se ubrajaju u rizik stvaranja kancera:
Hormonska terapija
Prekomerna telesna težina
Korišćenje oralnih kontraceptiva
Zračenja dojki
Prekomerno konzumiranje alkohola
Žene koje nisu rađale
Prvi porod nakon 35 godina starosti


Laboratorijske pretrage u ranom otkrivanju raka dojke
Pregled dojki, pri čemu je od izuzetne važnosti redovni samopregled, ultrazvuk, MAMOGRAFIJA, sve su  metode ranog otkrivanja tumora koji ipak mora dospeti određenu veličinu kako bi bio detektabilan ovim metodama. Postoje i znatno osetljivije metode koje su preskupe za rutinsku primenu.