Kako uticati na bolnu menstruaciju?

Menstrualni grčevi, takođe poznati i kao dismenoreja ili bolna menstruacija predstavljaju bolne senzacije u donjem delu stomaka koje se mogu pojaviti pre i tokom menstruacije. Bol može da varira od tupe do oštre i jake boli, a obično je najjača 24 sata nakon početka menstruacije. Nakon 2 do 3 dana bol nestaje.
Bolne menstruacije dele se na primarnu i sekundarnu dismenoreju.
Smatra se kako je bol kod primarne dismenoreje posledica grčeva materice, do kojih dolazi kad je krvna snabdevanje maternične sluzokože smanjena, dok je kod sekundarne dismenoreje bol posledica prepoznatljivih medicinskih poremećaja, kao što su endometrioza, miomi, adenomioza ili upalna bolest karlice.

 

                                                     
Nova studija sprovedena na oko 3.000 žena pokazala je da praktikovanje ishrane koja je bogata gvožđem iz biljnih izvora, može ublažiti predmenstrualni sindrom (PMS).
Što nas itekako raduje. Potrebno je probuditi svest o toj temi i poraditi na načinu ishrane,što kasnije postaje rutina,način života.Takođe, treba istaći da žene koje konzumiraju namirnice bogate gvožđem imaju za jednu trećinu manju verovatnoću da će razviti predmenstrualni sindrom (PMS) nego žene koje konzumiraju manje gvožđa.Rizik od razvoja PMS-a bio je znatno manji u žena koje su konzumirale više od 20 mg gvožđa dnevno. Međutim, preporučeni dnevni unos gvožđa za žene u premenopauzi je 18 mg.Poznati biljni izvori gvožđa su sušeni pasulj i zeleno lisnato povrće.Jednako tako, pokazalo se da su i više nivoa minerala cinka povezane s manjom učestalošću predmenstrualnog sindroma (PMS). Zaštitni efekat cinka uočen je u žena koje su konzumirale više od 10 mg cinka dnevno.Cink se može naći u velikom broju svežeg voća i povrća.Pretpostavlja se da više nivoa gvožđa mogu smanjiti bol i emocionalne simptome PMS-a stimulišući otpuštanje serotonina u mozgu. Inače, niskog nivoa serotonina povezane su sa depresijom. Što se tiče cinka, nije jasno kako on deluje na ublažavanje PMS-a.
Prema mišljenju stručnjaka žene bi trebale konzumirati uravnoteženu ishranu, a ako u njoj nema dovoljno hranjivih materija, preporučuje se uzimanje multivitamina.Svakako treba imati na umu da oba minerala mogu biti štetna po zdravlje ukoliko se uzimaju u nadprosečnim količinama.