Kandida može biti vrlo opasna, testirajte se na vreme

Candida albicans je gljiva koja normalno živi na našim sluznicama i zdrave osobe retko oboljevaju od kandidijaze, jer  u normalnim okolnostima imunološki sistem je lako kontroliše. No, ukoliko je imunološki sistem oslabljen, kandida se može umnožiti te nastaje infekcija sluznice ili kože, a mogu biti zahvaćeni i unutrašnji organi. Osobe mogu dobiti kandidijazu ukoliko im je imunološki sistem oslabljen sledećim putem poput stresa ili uzimanja alkohola, zbog nekih bolesti (šećerna bolest, tumori, HIV-infekcija) i sl. Kandida se takođe može pojaviti tokom i posle uzimanja antibiotika, jer se privremeno ubijaju bakterije koje normalno žive na našim sluznicama („dobre bakterije“) pa se kandida može umnožavati. Osobe zaražene HIV-om neretko imaju kandidijazu usne šupljine čak i dok su im limfociti CD4 na 200-400. Na desnima, jeziku, unutrašnjoj strani obraza i gornjem delu grla kandida raste u belim naslagama koje mogu biti sastrugane ili u obliku crvenila na sluznici koje se naziva eritem. Kandidijaza jednjaka je mnogo opasnija i to je jedna od dijagnoza koje definišu AIDS. Simptomi su bolno gutanje te se pojavljuje osećaj žarenja i bol ispod prsne kosti. Genitalna kandidijaza pojavljuje se u vagini kod žena i na kožici penisa kod muškaraca, a uzrokuje svrab ili blagu bol. Zbog poremećaja zdravlja (HIV-infekcija u uznapredovaloj fazi ili niz drugih bolesti) kandida se može pojaviti i na mnogim unutrašnjim organima kao npr. na plućima (plućna kandidijaza). Kandidijazu usne šupljine i jednjaka lako je dijagnostikovati.

 

 

Lečenje: Kandidijaza se leči protivgljivičnim lekovima koji mogu biti u obliku tableta, kreme za kožu i vaginalnih krema. Tablete mogu prouzrokovati nuspojave poput mučnine, povraćanja i osipa. Ketokonazol i itrakonazol reaguju sa nekim lekovima koje koriste osobe sa HIV-om. Stoga, savetujte se sa lekarom oko mogućih međudelovanja lekova. Neki slojevi kandide mogu postati otporni na flukonazol, posebno kod osoba koje imaju nizak broj limfocita CD4 ili osoba koje dugo koriste flukonazol.

Prevencija: Ukoliko se kandida razvije pre početka anti-HIV terapije, problem može nestati kako broj CD4 stanica poraste i imunološki sastav ojača. Ako kandida i dalje ostane prisutna, protivgljivični lekovi uspešni su u rešavanju ovog problema. Neki izvori navode uzimanje BIO-jogurta učinkovitog kod prevencije kandide. To je zato što BIO- jogurt sadrži bakteriju koja zaustavlja širenje kandide. U drugim izvorima je preporučeno izbegavanje slatke hrane, belog brašna i skrobne hrane Bez obzira na date preporuke OBAVEZNO se savetujte sa svojim lekarom i nutricionistom!


Izvor: NAM