Dragi budući očevi, pripremite se za očinstvo bez straha!

Saznanje da ćete postati tata je trenutak koji zauvek menja život. Uz uzbuđenje verovatno osećate strah i zbunjenost. Kako se možete pripremiti na dolazak deteta?

 

Razmišljajte o bebi

Tokom trudnoće zajedno sa partnerkom vodite brigu o zdravlju bebe. Budite podrška partnerki u svim promenama navika koje mora napraviti.Sarađujte što više i radite što više toga zajedno. Ako idete na trudnički kurs, nemojte ni jedan propustiti. Takođe nemojte propuštati ultrazvuke. Osim što će vašoj partnerki biti lakše, osećaćete se spremnijima za ono što sledi.

 

 

Suočite se sa porođajem

Kada je sam porođaj u pitanju, hoćete li biti prisutni ili ne je odluka koju treba da donesete zajedno sa partnerkom. Većina muškaraca želi biti uključena u porođaj.No, imajte na umu da je muškarcima to ujedno najbolji, ali i najgori trenutak u životu. Neki ih ne bi propustili nikada, a neki ih smatraju traumatično. To je trenutak koji će vama i partnerki promeniti život.

Saznajte kako biti od pomoći partnerki koja rađa!

Uključite se što pre

Nakon porođaja se treba što pre prilagoditi novoj situaciji. Šta se muškarci pre uključe u odgoj, to bolje. Majka i otac su jednako važni za odgoj deteta. Ako ćete u tome biti zajedno, bit će vam oboma lakše, naročito ako je to vaše prvo dete. Ako otac uči o detetu u isto vreme kad i majka, neće se osećati izostavljeno. Neće se smatrati sporednim roditeljem. Takođe, rizik od nastanka postporođajne depresije je značajno manji ako je otac uključen od samog početka.Već ćete u prvih nekoliko nedelja puno toga naučiti o dojenju, pranju, presvlačenju, uspavljivanju i prepoznavanju onoga što vaše dete treba. Otac treba da bude uključen u sve ovo jednako kao i majka.

 

 

Vaša životna uloga se promenila

Novi očevi će možda imati poteškoća s time što će se njihova uloga promeniti dolaskom bebe. Sada ćete uvek stavljati bebu i partnerku na prvo mesto. Promenićete način razmišljanja. Osećaćete da treba biti zaštitnik. Dobra vest je da se već nakon nekoliko nedelja sve vraća u normalu. Shvatićete da je briga o detetu nešto potpuno prirodno i da dolazi spontano. Primetićete da vam briga o bebi ne predstavlja problem i da uz to možete nastaviti biti onakvi kakvi ste bili pre.

Tražite podršku

Razgovarajte s drugim očevima. Muškarci koji razmenjuju iskustva sa drugim muškarcima se mnogo bolje snalaze u novonastaloj situaciji. Ako primetite da ste se počeli udaljavati od partnerke, napravite prvi korak. Ovo razdoblje je jednako stresno za vas i nju, ali uvek treba imati na umu da je ona upravo prošla kroz nekoliko meseci trudnoće, porođaj i da se trenutno nalazi u situaciji u kojoj treba svu vašu podršku i pomoć.