Šta je anhidroza?

Anhidroza je nesposobnost normalnog znojenja. Iako možda ne zvuči kao ozbiljno stanje, Anhidroza moze biti opasna po život. Kada se ne znojite, telo se ne moze ohladiti, a to može dovesti do pregrejavanja, a ponekad i toplotnog udara.

Anhidroza se ponekad može teško dijagnosticirati.Blaga anhidroza je često neprimećena,može uzrokovati traume kože i određene bolesti na lekove.

Lečenje uključuje otkrivanje i tretiranje osnovnog uzroka, ako se mozė naći.

 

 

Simptomi anhidroze su:

-malo ili nimalo znojenje

-vrtoglavica

-grčevi mišica ili slabost

-osećaj vrućine

 

Nedostatak znojenja može se pojaviti:

-na većini tela

-u jednom području

-na više područja

 

Normalna područja mogu pokušati nadoknaditi proizvodnju s više znoja,moguće je da se znojite obilno na jednom delu tela i vrlo malo ili nimalo na drugom. Anhidroza koji utiče na veliki deo tela sprečava pravilno hlađenje, tako da intenzivna vežba, težak fizički napor i toplo vreme mogu uzrokovati grčeve, iscrpljenost ili čak toplotni udar.

 

Anhidroza se može razviti samostalno ili kao jedan od nekoliko simptoma nekog drugog poremećaja, kao što je dijabetes, neuropatija ili psorijaza.

 

Kada posetiti lekara?

Ako se jako malo znojite, čak i kada je jako vruće, razgovarajte sa svojim lekarom. Budući da anhidroza povećava rizik toplotnog udara, potražite lekaru pomoć ako primetite bilo kakve simptome toplotnog udara, kao što su:

-slabost

-mučnina

-vrtoglavica

-ubrzan rad srca