Alergije oka - ALERGIJSKI KONJUNKTIVITIS

Svaka treća osoba u razvijenim zemljama ima simptome alergija, pri čemu su oči zahvaćene kod 75 posto osoba sa simptomima alergije. Danas najčešća očna alergija je sezonski konjunktivitis (upala spojnice) koji se pojavljuje u sklopu sezonskog rinokonjuktivitisa, poznatijeg pod nazivom polenska groznica.

 

 

 

 

 

Za peludnu groznicu karakteristični su:

- svrab i crvenilo očiju blaže, nosa ili grla

- curenje iz nosa, kijanje i kašljanje

- povremeno su mogući slabost i umor te glavobolje zbog otekline sluzokože sinusa

 

Sezonski alergijski konjuktivitis najčešće nije opasan po oči, ali svrab, natečenost i suzenje mogu značajno da umanje kvalitet života. Nešto su lakši simptomi kod takozvanog celogodišnjeg alergijskog konjunktivitisa čiji intenzitet raste početkom vlažne sezone na jesen kad je veća izloženost grinjama i sporama gljiva.

 

Druge manje česte očne alergije mogu biti značajno opasnije pa i ugroziti prednji prozirni deo oka - rožnjaču. U ovu grupu spadaju takozvani vernalni keratokonjunktivitis kod mlađih dečaka, atopijski keratokonjunktivitis kod osoba s neurodermitisom te, nešto manje opasni, konjunktivitis velikih papila koji je čest kod nosioca kontaktnih sočiva. Ukoliko nosite kontaktna sočiva i svakodnevno osećate smetnje nekoliko sati nakon stavljanja sočiva u oko svakako to napomenite tokom redovne kontrole. Uz probleme sa suznim filmom, ova hronična alergijska reakcija na materijal ili rastvora za čuvanje kontaktnih sočiva čest je uzrok problema u njihovom nošenju.

 

Od svih alergijskih reakcija u području oka, najveći strah izaziva akutni alergijski edem i često onemogućava otvaranje oka. Iako za mnoge zastrašujući, ovaj oblik alergija u najvećem broju slučajeva prođe bez ikakvih posledica. Oprez je neophodan zbog mogućnosti da alergijska reakcija zahvati disajne puteve pri čemu može doći i do gušenja. Dodatni razlog za odlazak oftalmologu je i mogućnost da se alergijska otećenost zameni sa CELULITIS očnih duplji. Celulitis je karakterisan čvrstom, bolnom i crvenom kožom vjeđa i može biti opasan po život, posebno kod osoba sa slabijim imunitetom.

 

SEZONSKE ALERGIJE OČIJU - PRAKTIČNI SAVETI

Izbegavajte alergene

Za vreme visokih koncentracija polena u vazduhu, što manje otvarajte prozore na kući ili u autu, smanjite izlaske rano ujutro (najviše polena otpušta se oko 5 sati ujutro) kao i tokom sunčanih i vetrovitih dana u vreme cvetanja. Takođe možete uključiti klima uređaje, jer noviji uređaji u pravilu imaju Mikrofiltere koji zadržavaju deo polena.

Pri povratku kući skinite odeću koju ste nosili van kuće i isperite kosu pod tušem. Osobama koje boluju od polenske groznice može pomoći i redovno ispiranje nosa fiziološkim rastvorom te kapanje veštačkih suza bez konzervansa u oči.

Ukoliko ste alergični na životinjsku dlaku, grinje i spore gljiva uklonite tepihe, zavese i posteljinu punjenu perjem iz soba, češće usisavajte (usisivači sa Mikrofilteri ili vodom) te ne puštajte kućne ljubimce u spavaću sobu. Po potrebi nabavite uređaje za smanjenje vlage u vazduhu i pročistače vazduha.

Izbegavajte mirisne osveživače prostora i mirisne sveće. Nova istraživanja pokazala su da pogoršavaju simptome alergijskih reakcija.

 

Ne trljajte oči

Bolje ukapajte veštačke suze bez konzervansa i stavite hladne obloge na oči i kako bi smanjili upalu i koncentraciju alergena u očima. Izbegavajte obloge od kamilice, meda i sličnih proizvoda.

Ukoliko se svrab, otok i drugi simptomi alergija pogoršavaju obavezno posetite lekara. Ne ukapavajte kortikosteroidne ili druge protivupalne lekove bez nadzora lekara jer isti mogu biti štetni po zdravlje.

Osobe koje duže vreme imaju probleme sa alergijama već su upoznate sa antihistaminskim lekovima. Najčešće se propisuju loratadin (Belodin, Claritine, Flonidan, Rinolan, Contral), feksofenadin (Telfast), cetirizin (letizen), levocetirizin (Ksizal) i dezloratadin (Aerius). Glavni nedostatak tableta sa antihistaminicima njihov je nepovoljni učinak na suzni film oka, zbog čega se propisuju uglavnom kod izraženih simptoma alergijske kijavice.

Ukoliko navedeni saveti ne pomognu, javite se oftalmologu kako bi vam prepisao odgovarajuće lekove.