Anemija, kako je prirodnim putem izlečiti?

Za lečenje anemije jako je bitno obratiti se lekaru, jer samo on može tačno dijagnostikovati ovu bolest i lečiti je, ali postoje neke namirnice i biljke koje su bogate gvožđem pa mogu pomoći kod blagih oblika.

Simptomi anemije biće individualni i zavisiće o toga da li se radi o blagoj, umerenoj ili jakoj anemiji, ali obično simptomi uključuju umor, smanjenje energije, slabost, kratkoća daha, promene u boji kože, kao i vrtoglavicu.

Umor i smanjenje energije je najprepoznatljiviji simptom anemije. Smanjenje broja crvenih krvnih ćelija smanjuje snabdevanje tela kiseonikom, te se zbog toga osobe osećaju letargično. Osobe koje su anemicne osećaće i fizičku i mentalnu slabost, jer se smanjuje i snabdevanje mozga kiseonikom.

Kod osoba koje imaju anemiju krvne ćelije ne proizvode dovoljno hemoglobina, proteina bogatog gvožđem, koje je nužno za zdrave mišiće, pa se zbog toga javlja kod anemičnih osoba slabost i pojačani umor. Zbog nedostatka kiseonika koji bi trebao dospevati do mozga mogu se pojaviti i neki neurološki znakovi anemije, poput loše koncentracije, živčanosti, nervoze, zbunjenosti i vrtoglavice. Osobe koje imaju anemiju teško zaspu i bude se tokom sna bez obzira što se osećaju umorno.

Anemija se odražava i na oralno zdravlje. Anemija može uzrokovati bolesti zubnih desni i paradentozu. Takođe zubno meso će izgledati svetlo, a usne će postati isušenije.

Kod osoba koje imaju anemiju koža će uopšteno biti isušenija, sivkasta i sklonija modricama. Takođe prisustvo anemije može rezultirati i promenama u boji urina. Urin je normalno bistar i žut, a ako imate anemiju može delovati tamnije ili biti mutan.

Budući da anemija uzrokuje nedostatak krvi ona će uticati i na menstrualne cikluse. Anemija i menstruacija su uzročno povezane. Dok anemija uzrokuje neredovne cikluse, obilna krvarenja mogu pogoršati anemiju.

Od znakova anemije koji se mogu uočiti kod kuće su nizak krvni pritisak i niska telesna temperatura. Bez obzira na okruženje telo bi trebalo zadržati normalnu telesnu temperaturu 36,6-37 stepeni. Niska telesna temperatura može biti signal anemije, jer crvene krvne ćelije ne funkcionišu kako bi trebalo, a sa premalo gvožđa u krvi smanjuje se mogućnost tela da reguliše temperaturu. Nedostatak vitamina B-12 i gvožđa takođe može uticati na krvi pritisak. Kada je protok krvi manji, arterije odgovaraju sa manje otpora, pa to rezultira nižim krvnim pritiskom.

 

1.Najpoznatiji lek za lečenje anemije je kopriva. Kopriva je biljka koja se tradicionalno upotrebljava za jačanje krvi. Kao osoba koja je sklona anemiji verovatno se osećate i iscrpljeno, pa kopriva može pomoći lečiti anemiju kao i simptome koji se vežu uz nju. Kopriva je biljka koja je bogata gvožđem, a budući da je u njoj prisutan i vitamin C, konzumiranje preparata od koprive biće posebno efikasno protiv umora i bezvoljnosti, posebno kod žena. Pijući čaj od koprive, ne samo da ćete popraviti stanje krvi, nego i generalno kvalitet života, na svim područjima života, jer ćete imati više energije. Ako živite u ruralnim područjima koja su nezagađena možete brati sami svoju koprivu za čaj, a ako to nije opcija možete sušenu koprivu u obliku čaja kupiti od proverenih proizvođača.

2.Drugi poznati lek za anemiju su jabuke. Trebalo bi pojesti jednu do dve jabuke dnevno. Ovo voće je bogato gvožđem, te je zdrav i ukusan način da povećate unos kvalitetnih nutrijenata u telo.

3.Budući da je vitamin C bitan za apsorpciju gvožđa, dnevno popijte jednu limunadu od sveže isceđenog limuna. Trebalo bi smanjiti konzumiranje kafe, jer kofein smanjuje apsorpciju vitamina C. Kafu zamenite energizirajuće čajem od đumbira i šipka koji je bogat vitaminom C.

4.Med je takođe poznati prirodni lek za anemiju. Dobra kombinacija je kašika limunovog soka, kašika meda i kašika razređenog jabukovog sirćeta. Uzmite ovu smesu jedanput dnevno.

5.Uzimajte kompleks vitamina B, kako biste uneli dovoljno B12 vitamina u organizam.

6.Sok od repe i cvekle dobar je lek za anemiju, kao i suve smokve. Trebalo bi pojesti dnevno 3 do 4 suve smokve.