Dermatomikoze - Gljivična infekcija

Dermatomikoze su bolesti:

kože, noktiju i vlasi uzrokovane gljivicama.

Danas je poznato oko 100.000 vrsta gljiva od kojih njih pedesetak može biti patogeno za čoveka. Gljivične infekcije kože su jedne od najčešćih dermatoveneroloških bolesti i same studije pokazuju das u vrlo su čest razlog posete lekaru. S obzirom da patogenost gljiva zavisi od imunog stanja pacijenta, gljive su česti uzrok bolesti kod osoba sa smanjenim imunitetom poput dijabetičara ili osoba koje su na terapiji antibioticima ili boluju od nekog oblika imunodeficijencije.

Takođe, određene grupe osoba su vrlo često izloženije gljivičnoj infekciji od drugih, poput starijih osoba sa prisutnim smetnjama cirkulacije u rukama i nogama, sportistima koji su izloženi jačem opterećenju donjih ekstremiteta.

U ređim slučajevima, gljivične infekcije mogu uzrokovati teške infekcije u osoba sa smanjenom otpornošću organizma (osobe na hemoterapiji, HIV-infekcija / AIDS). Gljivične infekcije kože se obično prenose direktnim kontaktom sa dlakom ili kožom zaražene životinje ili indirektno preko predmeta koji su bili u dodiru sa zaraženom životinjom, najčešće psom, mačkom, hrčkom ili zecom.