Dlakavost u pubertetu

Prekomerno dlakave noge, ruke, prsa, leđa, pa čak i zadnjica, primetni brčići,dlake na bradi mogu devojkama u pubertetu prouzrokovati puno problema.

 

Skidanje u kupaći ili u haljine postaje prava noćna mora, kao i izlasci i susreti s muškim polom. Pojačana dlakavost može ostaviti velike rane na psihi mlade osobe, posebno ako se još nađe na verbalnom udaru zločestih vršnjaka. Neke cure se čim uđu u pubertet, u dobu od 11 ili 12 godina, počinju depilirati, kako bi se rešile dosadnih dlaka.

Ovaj poremećaj naziva se hirzutizam, a znak je hormonske neravnoteže. I cure i momci proizvode i muške i ženske hormone, ali je razlika u količini. Kada žensko telo počinje da proizvodi više muških hormona nego što je to normalno javlja se između ostalog i problem preterane dlakavosti.

Uzrok takve hormonalne neravnoteže najčešće leži u jajnicima te je ovaj poremećaj poznat kao sindrom policističnih jajnika. Oni počinju da proizvode previše muških hormona (posebno testosterona), a uzroci mogu biti različiti. Nekada je to povišen nivo insulina čija je svrha snižavanje nivoa šećera u krvi, a nekada je to stanje jednostavno nasleđeno od roditelja. Nepravilan rad jajnika, bez obzira je li mu uzrok nasledan ili neki drugi, pogađa oko 10 posto cura. Prvi simptomi se javljaju upravo kada se telo počinje razvijati, dakle u pubertetu, iako nije retko da se javi i kasnije u životu. Bitno je naglasiti da je vrlo važno na vreme otkriti rade li jajnici nepravilno jer što se pre otkrije problem, to je izlečivost veća, a ako se ne leči, kasnije u životu mogu nastati mnogo veći problemi nego što je sama dlakavost.

Nepravilan rad jajnika uz pojačanu maljavost izaziva i neredovne menstruacije, dubok glas, gojaznost, probleme sa kožom, povišen holesterol, šećer u krvi itd.

Kako sprečiti ove probleme?

Prvo bi trebalo otići do svog ginekologa. Iako ti je možda neprijatno, trebate znati da se radi o vašem zdravlju i da to jednostavno morate odraditi. Ginekolog će vas pregledati i ispitati o redovnosti ili neredovitosti menstruacije (ako ste je već dobili) kao i o eventualnim hormonskim poremećajima u  porodici. Ako on utvrdi da se radi o policističnim jajnicima, započeće lečenje. Ponekad ginekolog prepisuje kontraceptivne pilule kao sredstvo protiv povećane dlakavosti. Ali morate znati da ih trebate uzimati samo ako vam ih je ginekolog prepisao, a nikako ih pozajmljivati od prijateljice ili do njih dolaziti na neki drugi, nelegalan način!

 

Šta kada se ne radi o poremećaju jajnika, već si jednostavno takva - pojačano dlakava?

Tada se treba okrenuti čudima današnje kozmetike. Na primer, brčiće možeš posvetleti raznim kremama za izbeljivanje (ali budi oprezna, posebno kada to radiš prvi put i strogo se pridržavaj uputstava na pakovanju kako ne bi preterano nadražila kožu!). Možeš koristiti i kreme za uklanjanje dlačica koje su vrlo efikasne za područje lica (obavezno proveri koliko vremena treba držati kremu na licu i pazi da kupiš baš onu koja je za područje lica, a ne ostatka tela).

 

Ostatak tela možeš brijati ili uklanjati dlake voskom, što su jeftinije metode. Ako razgovaraš s roditeljima i oni su spremni za tvoj problem izdvojiti više novca, možeš se prepustiti laserskom uklanjanju dlačica, elektrolizi, raznim lampama koje oštećuju koren dlaka tako da se smanjuje njihov rast. Treba imati na umu da, iako će ti u salonima reći da ove metode trajno uklanjaju dlačice, ipak to nije sasvim tačno. Trebaće ti mnogo upornosti i volje (i novca) da dođeš do dobrih rezultata.

Čaj od zelene Nane

Istraživanje sprovedeno na 21 ženi, koje je objavljeno u magazinu Phitotherapi Research, sugeriše da čaj od zelene nane može imati pozitivan efekat u slučaju preterane dlakavosti. U istraživanju se navodi kako pijenje po dve šolje čaja od zelene nane dnevno, u periodu od pet dana, smanjuje nivo muških hormona kod žena sa hirzutizma. Prilikom testiranja biljni čaj je napravljen tako da se 250 ml provrele vode prelije preko pet grama osušenog lišća i tako se ostavi da odstoji bar pola sata pa se popije. Prilikom testiranja krvi naučnici su otkrili značajno smanjenje testosterona koji slobodno cirkuliše u organizmu. Ipak, ističe se da je čaj od nane pomaže samo kod blažeg oblika dlakavosti ženske populacije.