Neplodnost kod žena

Rezultat je različitih bolesti ili infekcija ženskih polnih organa i urođenih smetnji, odnosno problema u ravnoteži ili lučenju polnih hormona. Različiti poremećaji onemogućuju začeće na nekoliko načina. Urođene ili stečene anomalije polnih organa onemogućuju kontakt spermatozoida i jajne ćelije, infekcije ostavljaju trag u oštećenju ili neprohodnosti jajovoda, endokrinološka neravnoteža ili poremećaji dovode do izostanka ovulacije ili nepripremljenosti materice za prihvatanje zametka. 


Šta je neplodnost?

Ukoliko u roku od godinu dana redovnih polnih odnosa bez zaštite žena ne zatrudni, počinje se sumnjati na neplodnost jednog ili oba partnera. Pozitivna stvar je što je neplodnost najčešće rezultat mnogih razloga i može se lečiti promenom načina života ili lekovima. Neopravdano je često poistovećivanje neplodnosti sa sterilitetom jer sterilitet je potpuno nepovratan proces, dok se neplodnost može lečiti.

Razlozi za neplodnost kod žena

Endometrioza – Kod endometrioze dolazi do rasta endometrijskog tkiva izvan same maternice. Kako se za vreme perioda to tkivo ljušti i dolazi do krvarenja, ukoliko je tkivo rašireno na jajnike i jajovode iako je ljuštenje prisutno, ne dolazi do menstruacije,a krv koja ostaje u organizmu uzrokuje brojne tegobe kao što su unutrašnje krvarenje, izrazito snažni bolovi i može izazvati upale.

Otežana ovulacija ili izostanak – Ukoliko dođe do neravnoteže hormona veće su šanse da će ovulacija izostati, zapravo da se zrelo jajašce neće osloboditi iz jajnika i neće doći do oplodnje. Na izostanak ovulacije bi mogle ukazivati neredovne mentruacije i povremena krvarenja izvan perioda koja mogu varirati od izrazito snažnih do veoma blagih.

Slaba i oštećena jajašca – Najčešći razlog oštećenih jajašca je starosno doba. Zajedno sa ženom stare i njena jajašca te plodnost sa godinama opada. Žene do 30. godine života  su najplodnije, već od 35. godine plodnost bitno opada.

Blokirani jajovodi – Do blokiranih jajovoda može dovesti sterilizacija ili mnogobrojne upale ili polno prenosive bolesti koje sprečavaju oplodnju.

Imunološka osetljivost na spermu – Postoji mogućnost da vaše telo prepoznaje spermu kao strano i nepoželjno telo te počinje stvarati antitela koja ubijaju spermatozoide i time dovode do neplodnosti.

Policistični jajnici  Mnogobrojne ciste na jajnicima mogu dovesti do poremećaja u ravnoteži hormona te time izazvati izostanak ili poremećaj ovulacije. Simptomi koji mogu ukazivati na policistične jajnike su svakako pojava akni, prekomerno debljanje i neredovni menstrualni period, a samim tim i neredovne ovulacije.

 

Prema najnovijim istraživanjima procena je da 10 – 15% parova u svetu imaju problem da ostvare potomstvo.

Proxeed Women je dijetetski suplement specijalno napravljen da potpomogne reproduktivno zdravlje žene i poveća mogućnost da dođe do trudnoće. Rezultat je dugogodišnjeg naučnog istraživanja metaboličkih procesa u našem organizmu.

 

Žene se rađaju sa velikim brojem jajnih ćelija (čak do 2 miliona). Tokom puberteta taj broj opada na    300 - 400 hiljada. Za vreme menstrualnog ciklusa samo jedna ili dve, od dvadesetak jajnih ćelija, spremne su za oplođenje što dovodi do razvoja zdrave trudnoće. Sa godinama broj ovih ’’spremnih’’ jajnih ćelija se smanjuje, kako žene postaju starije ciklus postaje kraći i nepravilniji, što može otežati napore da se ostvari trudnoća. Kvalitet i kvantitet jajnih ćelija su  važni faktori koji utiču na plodnost (fertilitet) kod žena, kao i sluzokoža materice koja sa godinama postaje sve tanja što otežava oplođenom jajašcu da se u nju „usadi“ (implantira)  i  tu ostane.

 

 

Sastojci  Proxeed Women preparata zajedničkim delovanjem doprinose boljem kvalitetu jajne ćelije, njenom razvoju i sazrevanju. Veoma su bitni i kod fizioloških procesa vezanih za plodnost (fertilitet).

Vitamini B6,B5,C,D i cink doprinose održavanju normalnog hormonskog ciklusa kod žene

L-arginin je aminokiselina koja obezbeđuje bolji odgovor jajnika na hormone. Takođe poboljšava i kvalitet endometrijuma tako da su samim tim i  šanse za trudnoću vece narocito kod IVF pacijenata .

L-arginin obezbeđuje bolju prokrvljenost, tako da dovodi do širenja krvnih sudova i pospešuje propustljivost folikularnog epitelijuma.

L-karnitin i njegov aktivni oblik acetil-L-karnitin povećavaju snabdevanje ćelija energijom, stabilizuju ćelijsku membranu  tako da smanjuju moguća unutarćelijska oštećenja.Tokom procesa sazrevanja jajne ćelije pospešuju  metabolizam lipida i poboljšavaju razvoj embriona. Štite od štetnih materija u peritonealnoj tečnosti kod žena sa endometriozom. Doprinose održavanju kvaliteta jajne ćelije.

L-karnitin popravlja insulinsku rezistenciju i iskorišćenje glukoze, što  daje bolju mogućnost za uspeh IVF procedura.

L-karnitin,acetil-L-karnitin,L-arginin,gvožđe,selen,n-acetil cistein,fruktoza,vitamini  E i C smanjuju oksidativni stres i pomažu biološke procese koji su važni za  normalno funkcionisanje jajnika, materice i cerviksa.

Folna kiselina,cink,vitamini  C ,E i A imaju važnu ulogu u sintezi DNK, kvalitetu jajne ćelije i smanjivanju oksidativnog stresa. Na ovaj način oni imaju pozitivno dejstvo na plodnost i reproduktivno zdravlje kod žena.

 

PROXEED WOMEN se preporučuje ženama koje žele  uspešnu trudnoću  i  kao priprema za IVF postupak.  Korišćenje preparata PROXEED WOMEN je jednostavan i  siguran način da doprinesete vašem reproduktivnom zdravlju.

Jedna kutija sadrži 30 kesica, uzima se jedna kesica dnevno rastvorena u čaši vode. Može se slobodno uzimati i kada se ostvari trudnoća.

VIDAPHARM