Prvi pregled kod pedijatra

Roditeljstvo donosi, osim rađanja novog života, i potpuno novi život za novopečene roditelje. Prvih mesec dana nakon dolaska na svet novog člana porodice je period upoznavanja i prilagođavanja. Nakon toga nekako sve postaje lakše, bolje se organizujete i pratite Vašu bebu kako raste iz dana u dan.

Prvi redovni pregled Vaše bebe kod pedijatra očekuje Vas kada beba napuni mesec dana.Nekada je potrebno da bebu pregleda pedijatar i pre navršenih mesec dana.Najčešće su to sledeće situacije: ako patronažna sestra ili vi primetite problem sa pupčićem, ukoliko dođe do pojave povišene temperature, ukoliko beba slabo jede ili primetite bilo šta što smatrate da odstupa od granica normale.

Pre prvog pregleda svakako odaberite pedijatra za Vašu bebu, jer je bitno da je tokom rasta i razvoja prati njen pedijatar koji će najbolje uočiti sve promene i primetiti ako nešto nije u redu. Potrebno je da imate poverenja u izabranog pedijatra, jer će svakako najbolje znati da proceni šta je potrebno uraditi za zdravlje Vaše bebe. Dobro je biti informisan, najčešće preko interneta o svemu što Vas zanima, ali je takođe važno znati da pročitani članci na internetu ili drugde o oblasti koja Vas zanima svakako ne mogu zameniti znanje i iskustvo lekara posvećenog pacijentima.

Prvo što se upisuje u bebin karton nakon imena i prezimena je njen uzrast. Zatim se mere: telesna težina, telesna dužina, obim glave, velika fontanela, broj respiratornih pokreta u minuti (disanje), broj srčanih otkucaja u minuti, veličina jetre i slezine.

Ovi podaci se porede sa podacima na rođenju, da bi se utvrdilo da li dete ima normalnu težinu, dužinu, obim glave, kao i da li se normalno razvijalo za prvih mesec dana.U prvom mesecu ono dobija u proseku od 700 do 900 grama, nekad i više.Ne zaboravite da ponesete na prvi pregled otpusnu listu iz porodilišta.

Zatim sledi pregled glave, lica i čula, pregled vrata, grudnog koša, stomaka, genitalija, analnog otvora, kičme i ekstremiteta, kao i neurološki pregled.
Detaljnije to izgleda ovako:

Pregled glave, lica i čula

Posle merenja obima glave i veličine velike fontanele, posmatra se bebino lice.Pregledaju se oči, nos, ušne školjke, usta i usna duplja.Raznim stimulacijama se proveravaju čula (na primer čulo vida uz pomoć svetla – beba zažmuri, čulo sluha lupanjem šake o šaku ili pucketanjem prstima – beba se okreće ka izvoru zvuka).

Pregled grudnog koša

Pregledaju se dva vitalna organa: srce i pluća, odnosno srčani tonovi i frekvencija, kao i disanje bebe.

Pregled stomaka (abdomena)

Posmatra se izgled pupka, pregledaju se jetra, slezina, creva, mokraćna bešika, bubrezi.

Pregled genitalija

Prilikom kontrole genitalija gleda se da li je otvor uretre na mestu. Kod devojčica se posmatra izgled velikih i malih usana, da li je otvor vagine na mestu. Kod dečaka se obavezno gleda da li su se testisi spustili u sktotalne kese (to bi trebalo da bude već na rođenju), da li je veličina piše i jajašaca normalna, kao i da li kožica normalno obuhvata njen vrh.

Neurološki pregled

U okviru neurološkog pregleda posmatra se budnost i aktivnost deteta, njegov stav, pokretljivost, reakcije na okolinu (na lik majke, lekara, na njihov glas), plač, mišićni tonus, primitivni i tetivni refleksi, kao i da li ima nekih patoloških znakova.

Stav

Stav deteta sa mesec dana je takav da su ruke i noge poluskupljene, šake su poluotvorene, a kada spava obično su u visini lica. Beba sa mesec dana može da prati pogledom kretanje likova i da reaguje na govor. Ako joj se priča blagim glasom umerene jačine i nežno, može da se izazove i tzv. socijalni smeh – reakcija na glas, na lik majke ili osobu koja joj se tako pažljivo obraća.

Pokretljivost zglobova

Proverava se ukupna pokretljivost svih zglobova (posebno kukova).Važan je i pregled stopala.

Plač

Ispitivač, lekar, pri pregledu i nehotice izazove plač kod deteta, pa ako je on krepak, snažan, motivisan, ukazuje da je dete zdravo. Zdravo dete plače samo kad je gladno, mokro ili jednostavno kad želi da vidi majku.Sa druge strane, bolan plač visokog tonaliteta, vriskav ili promukao ukazuje na izvesna patološka stanja koja u toku pregleda pedijatar treba da uoči.

Tonus mišića

Beba sa mesec dana ima dosta dobar mišićni tonus, koji se pojačava prilikom plača. Prati se koliki otpor pruža pri pasivnim pokretima i koliko je pokretljiva.

Primitivni refleksi

Lekar izaziva tzv. primitivne reflekse, od kojih se najčešće izvode: sisanje, gutanje, hvatanje (stavi se npr. prst u bebinu šaku, a ona ga brzo i čvrsto hvata; ovaj refleks je toliko snažan da se ponekad beba može odići od podloge), zatim refleks preskakanja, automatskog hoda (beba se drži ispod pazuha, osloni tabanima na sto i nagne napred; ona tad pravi naizmenične pokrete savijanja i ispružanja nogu simulirajući hod), i na kraju Moro refleks (ako se bebi povuče podloga na kojoj leži, ona pravi pokret sa obe ruke koji liči na zagrljaj, tj. kao da hoće da se uhvati za nekog).

Ako je beba zdrava, na prvom pregledu sa mesec dana primiće drugu dozu vakcine protiv Hepatitisa B, jer je prvu dozu, kao i BCG vakcinu primila u porodilištu.Na prvom pregledu se može uraditi i prvi ultrazvučni pregled kukova, koji je inače obavezno uraditi između prvog i trećeg meseca života.

Nakon pregleda pedijatar će Vas posavetovati vezano za ishranu i negu Vaše bebe, na koliko sati je potrebno da je dojite ili dajete adaptiranu mlečnu formulu.Pitajte sve što Vas zanima, možda je najbolje da pre dolaska pripremite spisak pitanja, pa nećete ništa propustiti da pitate.

Uzajamno poverenje između Vas i izabranog pedijatra, doprineće da zdrava beba postane zdrav čovek.

Dr Danijela Todorović, specijalista pedijatrije
Pedijatrija Todorović