Karijes na prednjim zubima

Karijes na prednjim zubima, nikako, jer lep osmeh čini svakog čoveka!

Stručnjaci navode nekoliko razloga koji doprinose propadanju zuba:

  • Nasleđe igra veoma važnu ulogu u razvoju ove bolesti.
  • Loša higijena. Problem je u tome što se bolest javlja na mestima gde je teško prići. Takođe važnu ulogu igra i činjenica da zubi nisu uvek čisti ujutru i uveče.
  • Nezdrava ishrana, nedostatak vitamina dovodi do nedostatka elemenata u tragovima, što smanjuje zube, promenu strukture gleđi, posebno važno u zimskim mesecima.
  • Anatomske karakteristike čeljusti mogu biti i urođene i stečene.
  • U stalnom kontaktu sa štetnim hemikalijama može se reći da karijes prednjih zuba ima profesionalnu pozadinu
  • Zubi su skloni povredama. To mogu biti krojači ili drugi poslovi koji koriste svoje zube kao improvizaciju.

 

Simptomi

Ako je karijes na prednjem zidu zuba, ne može se prevideti.  Profesionalni lekar će otkriti bolest u ranoj fazi. Ako osetite promenu, bila ona na toplotu ili hladnoću, bol ili osetljivost obavezno posetite svog stomatologa.

 

 

Tretman za prednje zube

Budući da lečenje ove bolesti treba biti uspešno stomatolog mora proceniti uzroke. Ako ne, onda postoji rizik od ponovne infekcije. Napomena: složenost lečenja je da osim glavnog tretmana,  potrebno je obratiti pažnju na estetiku, a potrebno je pažljivo odabrati materijal za punjenje zuba. Kod uništenja, nakon tretmana je potrebno koristiti keramičke ljuspice. Oni su proizvedeni posebno za pojedinog klijenta te ojačati prednje zidove zuba. Karijes na prednjim zubima, uključujući i mlečnih, treba hitno lečiti u ranoj fazi. Stoga, otkrivanje rane faze kao mrlje odmah treba obratiti stomatologu.

Sprečavanje zubnog karijesa

Da biste se zaštitili od karijesa prednjih zuba bi trebali u potpunosti ukloniti faktore koji pokreću svoj razvoj. Prema tome, potrebno je temeljno ispuniti sva pravila higijene. I nemojte zanemariti redovno stručno čišćenje i pregled. Na pregledu stomatolog će ispitati sve, čak i većinu tajnih delova šupljine i odmah ukloniti sve preduslove razvoju karijesa, i kod dece i kod odraslih.