Poremećaj menstrualnog ciklusa: Šta je normalno, a šta ne?

Iz različitijih razloga, čak i kad se osećamo dobro i zdravo, često nam se menstrualni ciklus na neki način poremeti: postane kraći, duži, obilniji, manje obilan... Svaka nepravilnost, naravno, nije razlog za zabrinutost, ali ako redovno pratite ritam i "karakter" svojih krvarenja i redovno odlazite kod ginekologa, možete izbeći mnoge zdravstvene probleme ili ih barem izlečiti dok su još u početnoj fazi. Evo koji uzroci mogu dovesti do poremećaja ritma ciklusa i kada je potrebno potražiti pomoć ginekologa.

Neuredna krvarenja

Neuredna vanmenstruacijska krvarenja mogu biti u obliku crvenog tačkastog krvarenja, ili u obliku obilnijeg izliva krvi jarko crvene boje. Krvarenje u obliku tačkastog traga se može javiti kod žena bilo koje starosne dobi, a ukazuje na to da je u toku ovulacija ili se ipak može pojaviti  tokom prvog meseca uzimanja kontraceptivne pilule, ili vaginalnog prstena. Ni u jednom slučaju nema razloga za zabrinutost. Naprotiv, u slučaju obilnijeg krvarenja, potrebno je obaviti ginekološki pregled jer ono može biti posledica ektopije (ranice) na zidu materice - anomalije koja uzrokuje ginekološke probleme ili ipak može ukazivati na postojanje polipa, posebno nakon 45. godine života.

Prevremena menstruacija

Normalan ciklus obično traje između 26 i 32 dana, a krvarenje može trajati četiri do šest dana. Uzroci prevremenih krvarenja mogu biti različiti: do 35. godine uzrok može biti posledica snažnog emotivnog stresa, a nakon 35. godine prevremena krvarenja mogu ukazivati na premenopauzu, te biste u tom slučaju trebali dogovoriti pregled kod ginekologa. Mogući uzrok je i polimenoreja, problem koji se može javiti u svakoj dobi, a reč je o prečestim krvarenjima (kad je interval između dve menstruacije kraći od 23 dana), koja mogu biti posledica fibroma ili cista na jajniku. U tom slučaju treba što pre otići na ginekološki pregled.

Kašnjenje menstruacije

Jednu ili dve godine nakon pojave prve menstruacije telo traži ravnotežu te je potpuno normalno da ciklus kasni ili da jedan mesec izostane. No, kad je kašnjenje hronično, uzrok može biti postojanje jedne ili više cista na jajniku. U tom slučaju govori se o policističnim jajnicima, bolesti koja otežava ovulaciju i može biti uzrok neplodnosti. Kašnjenje menstruacije može biti i posledica loše ishrane, siromašne belačevinama i vitaminima zbog čega telo blokira ciklus štedeći energiju i zalihe krvi. Kako biste bili sigurni u čemu je vaš problem, najbolje je otići na pregled ginekologu.

Preobilna krvarenja

Intenzitet menstrualnog krvarenja nije jednak tokom celog plodnog razdoblja žene, već se s godinama menja. Uzroci obilnijih ili slabijih krvarenja mogu biti različiti, zavisno od životne dobi.

* Ukoliko ste mlađi moguće je da niste još ovulirali, primera radi ako prolazite kroz emotivno stresan period. Ili je razlog to što vaš hormonalni sastav nije potpuno sazreo te luči malo progesterona.

* Oko 50. godine u ovoj dobi žena ulazi u premenopauzu i krvarenja bi trebala postupno postajati sve slabija, no ako je krvarenje odjednom postalo obilnije i duže traje, uzrok bi mogao biti polip. Reč je o vlaknastoj i dobro prokrvljenoj izraslini koja uzrokuje jača krvarenja u ovom slučaju obavezno se morate obratiti ginekologu. Ako je ipak reč o miomu, može se pokušati sa lečenjem bez hiruške intervencije. Preslaba krvarenja mogu se javiti u svakoj životnoj dobi, a dva su moguća uzroka. Jedan je da žena možda pati od anemije. Anemija može biti i posledica dugih dijeta koje su oslabile i iscrpele organizam. Telo tada dragocene zalihe nastoji sačuvati pa "štedi" na krvarenju. Drugi uzrok mogu biti hormoni. Ako endometrij ne dobija odgovarajuću količinu hormona, može postati hiperplastičan, što dovodi do slabijeg krvarenja. U tom slučaju ginekolog će vas uputiti na pretrage kojima se proverava rad štitne žlezde (10% žena pati od poremećaja u radu štitne žlezde) i hipotalamusa, dve žlezde koje upravljaju mnogim važnim telesnim funkcijama, a jedna od njih su i menstrualni ciklusi.

Proxeed Women je dijetetski suplement specijalno napravljen da potpomogne reproduktivno zdravlje žene i poveća mogućnost da dođe do trudnoće. Rezultat je dugogodišnjeg naučnog istraživanja metaboličkih procesa u našem organizmu

Sastojci  Proxeed Women preparata zajedničkim delovanjem doprinose boljem kvalitetu jajne ćelije, njenom razvoju i sazrevanju. Veoma su bitni i kod fizioloških procesa vezanih za plodnost (fertilitet).

Vitamini B6,B5,C,D i cink doprinose održavanju normalnog hormonskog ciklusa kod žene

L-arginin je aminokiselina koja obezbeđuje bolji odgovor jajnika na hormone. Takođe poboljšava i kvalitet endometrijuma tako da su samim tim i  šanse za trudnoću vece narocito kod IVF pacijenata .

L-arginin obezbeđuje bolju prokrvljenost, tako da dovodi do širenja krvnih sudova i pospešuje propustljivost folikularnog epitelijuma.

L-karnitin i njegov aktivni oblik acetil-L-karnitin povećavaju snabdevanje ćelija energijom, stabilizuju ćelijsku membranu  tako da smanjuju moguća unutarćelijska oštećenja.Tokom procesa sazrevanja jajne ćelije pospešuju  metabolizam lipida i poboljšavaju razvoj embriona. Štite od štetnih materija u peritonealnoj tečnosti kod žena sa endometriozom. Doprinose održavanju kvaliteta jajne ćelije.

L-karnitin popravlja insulinsku rezistenciju i iskorišćenje glukoze, što  daje bolju mogućnost za uspeh IVF procedura.

L-karnitin,acetil-L-karnitin,L-arginin,gvožđe,selen,n-acetil cistein,fruktoza,vitamini  E i C smanjuju oksidativni stres i pomažu biološke procese koji su važni za  normalno funkcionisanje jajnika, materice i cerviksa.

Folna kiselina,cink,vitamini  C ,E i A imaju važnu ulogu u sintezi DNK, kvalitetu jajne ćelije i smanjivanju oksidativnog stresa. Na ovaj način oni imaju pozitivno dejstvo na plodnost i reproduktivno zdravlje kod žena.

 

PROXEED WOMEN se preporučuje ženama koje žele  uspešnu trudnoću  i  kao priprema za IVF postupak.  Korišćenje preparata PROXEED WOMEN je jednostavan i  siguran način da doprinesete vašem reproduktivnom zdravlju.

Jedna kutija sadrži 30 kesica, uzima se jedna kesica dnevno rastvorena u čaši vode. Može se slobodno uzimati i kada se ostvari trudnoća.