Moderna tehnologija u službi fizikalne terapije i rehabilitacije

Fizikalna terapija koristi različite agense radi popravljanja stanja oštećenog koštano-mišićnog tkiva, otklanjanja bola, otoka i upala. Terapija se primenjuje uglavnom preko kože i u skladu sa individualnim stanjem pacijenta. Fizikalna terapija smanjuje inflamaciju tkiva, poboljšava lokalni metabolizam, sprečava degeneraciju tkiva i uspostavlja funkcije oduzetih nerava, što ubrzava oporavak.

 

Stručan tim specijalista fizikalne terapije sa rehabilitacijom Atlas klinike pobrinuće se da za svaki fizikalni problem nađu adekvatan način izlečenja.

 

Magnetoterapija

Vrlo popularna fizikalna terapije je magnetoterapija, koja se pokazala efikasnom kod tretmana umanjenja bola, edema i zapaljenja tkiva. Magneto terapijom se stimuliše regeneracija tkiva stvaranjem kalusa nakon preloma kostiju i hroničnih degenerativnih bolesti.

Ukoliko pacijent ima ugrađen pejsmejker, trudnoću, tuberkulozu ili krvarenje u trbušnoj duplji nije moguće koristiti ovaj vid terapije.

 

Elektroterapija

Terapija strujom ili elektroterapija pruža pomoć kod kontuzija, distorzija i luksacija zglobova, kod kontraktura, reumatskih i neuroloških bolesti. Elektroterapija ima analgetsko, antiedematozno, toplotno i stimulišuće dejstvo na nerve i meka tkiva.

U terapiji se najčešće primenjuju interferentne struje koje imaju dubinsko delovanje. Povoljno deluju kod reumatizma, neuralgije, degenerativne bolesti zglobova i kod posttraumatskih stanja.

TENS je vrsta elektroterapije koja primenjuje naizmeničnu niskofrekventnu struju za draženje nervnih završetaka.

Smanjuje se bol na taj način što se strujom stimulišu A-nervna vlakna, dok se C-nervna vlakna, zadužena za osećaj bola, blokiraju. Prilikom primene TENS terapije pacijenti osećaju trnce ili mravinjanje, koje nestaje sa završetkom terapije.

 

Ultrazvučna terapija

Ultrazvuk ima široku primenu kod lečenja oboljenja lokomotornog sistema. Ima toplotno i mehaničko (kristal koji vibrira u ultrazvučnoj glavi aparata) i biološko dejstvo. Ultrazvučni talasi najčešće prodiru tri do pet centimetara u tkivo, na taj način što se zgušnjava i razređuje sredina kroz koju prolaze.

Primenjuju se u niskim, srednjim i visokim dozama, u zavisnosti od oboljenja. Ultrazvučnom fizikalnom terapijom se skraćuje upalni proces u tkivima stimulacijom fagocita, dok se stimulacijom fibroblasta deluje na brže stvaranje kolagena.

Ultrazvučna terapija se najčešće koristi kod povreda tetiva, ligamenata i mišića, mialgija, burzitisa, periartritisa zglobova, kontraktura, artroza, diskopatija, neuralgija i drugo. 

 

Laserska terapija

Terapija laserom se upotrebljava kao akopunktura na određenim tačkama na telu. Deluje pozitivno kod bolova jer stimuliše proizvdnju beta-endorfina koji smanjuje osećaj bola. Ubrzava regeneraciju tkiva, poboljšava energetski potencijal ćelija i sintezu kolagena.

Ubrzava regeneraciju tkiva pod upalom. Najčešće se primenjuje kod povreda zglobova i mekih tkiva, reumatskih bolesti i kod rana na koži i bolova.  Laserska fizikalna terapija je terapija svetlošću, koja je potpuno bezbolna i komforna za pacijente.

 

Kinezioterapija

Kinezioterapija je lečenje pokretom i ona zahteva aktivno učešće pacijenta u procesu lečenja. Usmerena je na jačanje mišića i uspostavljanje pokreta prirodnog obima. Kinezioterapijom se obavlja prevencija, lečenje, vraćanje funkcije oštećenih mišića i rehabilitacija.

Ovom terapijom se uspešno vraća normalna pokretljivost zglobova, mišića i koordinacija. Pažljivo odabranim i praktikovanim vežbama se uspostavlja šema pokreta, bolja koordinacija, popravlja ishrana i elastičnost mišića, produbljuje se disanje, sprečava se spuštanje unutrašnjih organa, sprečava se nepravilan rast kostiju i pojava lažnog zgloba.

 

Oporavak od operacija

Nakon izvršenih operacija u Atlas opštoj bolnici pacijentima je na raspolaganju stručna pomoć specijaliste i fizioterapeuta pri ustajanju iz kreveta i prvim pokretima. Neretko je nakon operacije potrebno izbegavati određene pokrete ili ih zameniti drugim bezbednijim. Pacijenti se edukuju kako da postupaju u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem i tako doprinose oporavku.

Atlas opšta bolnica je tehnički opremljena prema najvišim svetskim standardima za lečenje svih bolesti lokomotornog sistema. Specijalisti fizikalne terapije sa rehabilitacijom su vam na raspolaganju za sva pitanja.