10 najboljih alkalnih namirnica za svaki dan

Poznato je da hrana koju jedemo sadrži različite nivoe pH vrednosti, pa se tako deli na kisele, neutralne i alkaline namirnice. U ‘kisele’ spadaju recimo meso, riba, mlečni proizvodi, jaja i alkohol. Neutralnim se smatraju namirnice koje sadrže prirodne masnoće i šećere – sveže mleko, ulja (osim maslinovog) i naravno voda. Alkalne su voće, povrće i koštunjavo voće.

Na samom početku da podsetimo da su kiseline uvek važile za odlična sredstva za čišćenje kuće, ali vaš stomak nije lavabo koji može da izdrži prevelike količine ovih namirnica. Savremene dijete, koje su opterećene profitom koji donose namirnice koje ekspresno ali i ‘masno’ zadovoljavaju glad, su veoma kisele i zato većina nas završi najviše konzumirajući ove namirnice.

Takođe, kada pogledate koje reklame se vrte na TV-u, lako je zaključiti da najviše prostora i promocije dobijaju kisele namirnice koje brzo i efikasno zadovoljavaju potrebu za hranom ali nažalost prednjače po štetnosti po naš organizam. Komercijalizacija i okrenutost ka profit itekako je doprinela da su ovi proizvodi uvek u našem vidnom polju, ali oni mogu imati veliki uticaj na pogoršanje našeg zdravlja.

Ljudi su predrodređeni da konzumiraju alkaline namirnice jer su i sami alkalni organizmi u lancu ishrane. PH vrednost naše krvi je određena hranom koju jedemo. Ukoliko je naša krv ‘kisele’ pH vrednosti, telo će funkcionisati otežano tj. imaće prilično teškoća da održi otpornost na efekte oksidacije i viruse koji izazivaju razne bolesti.  I naravno, da ne zaboravimo…kance rvoli ‘kisele’ organizme.

Evo i liste 10 najboljih alkalnih namirnica koje će obezbediti vašem telu a i glavi, odlično zdravlje i energiju potrebnu za kvalitetniji život:

Limun

Na vrhu liste se nalazi svemoćni limun. Sa svojim pH od 9.0, limun je naj alkalnija namirnica. On je ujedno i naj potentniji zaštitnik od prehlada, kašlja, gripa, pojačanog lupanja srca, hiper kiselosti i drugih stanja izazvanim virusima. Limun je prirodni antiseptik koji dezinfikuje i leči rane. Takođe je i najbolji tonik za detoksikaciju  i oporavak jetre.

 

Lubenica

Takođe sa pH vrednostiod9.0, lubenica pratilimun u alkalnosti. Zbog svojih vezivnih vlakana i količine vode od 92% svoje težine, lubenica je odličan diuretik i izvor beta-karotina, likopena i vitamina C. Ovo voće koje utoljuje žeđ je takođe moćan saveznik u toku posta ili u procesu čišćenja debelog creva.

 

Dinja, Cayenne Crvena paprika

Ova grupa sadrži namirnice sa visokim pH od 8.5 i poseduju visok nivo enzima koji su potrebni endokrinom sistemu. Cayenne paprika sadrži antibakterijska svojstva i visok nivo vitamina A koji su ključni za otpornost protiv slobodnih radikala koji izazivaju stres i bolesti. Dinja, rođaka lubenice ima veoma nizak nivo šećera I visok nivo vezivnog tkiva što je čini jednom od naj zdravijih namirnica.

 

Agar Agar (organski želatin)

Sa pH od 8.5, Agar Agarje želatin od morskih trava koji poseduje visok nivo gvožđa i kalcijuma. Lagan je za varenje i ima najveći nivo vezivnog tkiva od svih namirnica.

 

Zeleni limun, Mango, Papaja, Peršun

Takođe sa pH of 8.5 ova grupa je najbolja za pročišćavanje bubrega. Papaya je takođe i najzdraviji laksativ koji čisti debelo crevo. Peršun, naj popularnije začinsko bilje je i najbolji ‘čistač’ creva kada se jede svež. On je takođe i diuretik što doprinosi detoksikaciji bubrega. Zeleni limun i mango su voće bogato vitaminima koje postaje alkalno u toku varenja.

Zelena salata, Morske trave, Špargla

Sa pH level od8.5, ova grupa je veoma moćna u snižavanju kiselosti u telu. Zelena salata, se na primer, smatra najboljom hranom koju je priroda kreirala .Najbolje je da se jede sveža i sirova, bez ikakvih dodataka. Ona sadrži visok nivo gvožđa i kalcijuma, isto kao morskatrava. Špargle su odlično povrće koje poseduje visok nivo asparigina, amino kiseline koja je važna za funkcionisanje našeg nervnog sistema.

Cikorija, Kivi, voćni sokovi

Ova grupa poseduje prirodni šećer koji ne stvara kiseline pri varenju. Umesto toga, ove namirnice su alkane i daju mnogo više energije organizmu.  Takođe na nivou pH od 8.5, one su jaki antioksidanti. Kivi čak sadrži više vitamina C nego pomoranže. Cikorija, rođak zelene salate gorkog ukusa, poseduje insulin koji podržava pankreas i pomaže organizmu u prevenciji dijabetisa.

Grožđe (slatko), Passion fruit, Kruške (slatke), Ananas, Suvo grožđe, šljive, sokovi od povrća

Nivo pH od 8.5, takođe ima ova grupa visokih antioksidanata i izvora vitamina A, B i C. Grožđe, grožđice i šljive su najbolje za regulisanje krvnog pritiska (snižavaju ga) i time smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ananas, koji je bogat L-Karnitinom, je odličan izbor za sagorevanje masti, tj.skidanje viška kilograma. Sokovi od povrća su bogati gvožđem i pouzdani saveznici u detoksikaciji organizma.

Jabuke (slatke), Kajsije, Prokule

Navedena grupa je odlična za varenje, sadrže visok nivo vezivnog tkiva i imaju pH vrednost od 8.0. Bogate su enzimima koji pomažu organizmu u održavanju prirodnog balansa. Jabuke su odavno preporučene od strane doktora, ali ne zaboravite kajsije koje su isto tako korisne i zdrave za naše telo.

Avokado, Banana (zrela), Jagode, Kupine, Maline, Borovnice, Šargarepa, Celer, Urme, Beli luk

Navedeno voće i povrće su odlični antioksidanti. Imaju pH vrednost od  8.0. Reaguju hemijski na kisele namirnice od pH 5.0 i transformišu ih ka nivoima koje imaju alkalne namirnice. Bobičasto voće, urme i naročito beli luk su takođe i odlični za regulisanje krvnog pritiska.


Izvor: organichealth.com