Najčešća pitanja vezana za dojenje

Treba li dojiti dete na zahtev deteta ili po rasporedu vrlo je učestalo pitanje mladih roditelja.
Preporuka je da se dete doji na zahtev jer često dojenje stimuliše proizvodnju mleka. Ono funkcioniše po principu ponude i tražnje. Kako se povećava laktacija tako se i intervali između dojenja prvo noću,a potom i danju polako povećavaju.

Kako proceniti da li imate dovoljno mleka i da li vaše dete napreduje dovoljno?
Detetov rast i dobitak na telesnoj masi najbolji su pokazatelji adekvatne količine mleka.
U početku dojite 8 do 12 puta dnevno kroz 24 sata. Pratite broj mokrih pelena, koji bi trebao biti, oko 6 u dnevnoj, posle prve nedelje života. U prvom kvartalu mesečni prirast na težini je prosečno oko 750 gr,a nedeljni 175 gr. Zamolite patronažnu sestru da vam dete izmeri vise puta nedeljno kako bi mogli pratiti dinamiku rasta. Merenje jednom dnevno ili posle svakog obroka nije valdino i preporučljivo.

Kako prepoznati znakove gladi novorođenčeta?
Rani znaci gladi prepoznaju se po mimici sisanja, takođe i po okretanju glavice na stranu, po refleksu hvatanja usnama, često sisanju šaka i brzim pomicanjem oka ispod kapaka, što upućuje na plitak san. Plač je kasni znak gladi i tada je već teže umiriti bebu.

Treba li bebu buditi zbog dojenja?
U novorođenačkom dobu, kod dece rođene pre vremena od rođena s malom porođajnom težinom, u početku preporučujemo buđenje deteta svaka tri sata. Kod veće dece koja lepo napreduju preporučujemo da ih dojite na zahtev

Da li je dojenje koji traje samo par minuta dovoljno da dete pojede potrebnu količinu mleka?
Ima dece koja se brzo zasite pa im podoj traje oko pet minuta ili čak i manje. Ukoliko lepo napreduju, imaju adekvatan broj mokrih pelena i tada zadovoljno spavaju. Po podoju ne treba ih na silu buditi i forsirati dojenje. Prevremeno rođenu decu i decu koja sporo i lenjo sisaju i brzo zaspe treba tokom podoja stimulsati na duže sisanje.

Šta učiniti kod bolnih napuklih bradavica?
Bolne i napukle bradavice su posledica pogrešne tehnike dojenja. Nastaju zbog pogrešnog zahvaćanja dojke U smislu da dete hvata samu bradavicu bez areole. Mogu biti posledica pogrešnog odvajanja od dojke, neadekvatnog grudnjaka, korišćenja sapuna i drugih sredstava koja isušuju.
Tehnika dojenja je vrlo bitna. Počnite na manje bolnoj dojci, posle dojenja na dojku nanesite manju količinu lanolina.

Upala dojke, mastitis i dojenje
Simptomi mastitisa su bolna osetljiva dojka, povišena temperatura, poremećaj opšteg stanja,iscrpljenost,bolovi u mišićima i mučnina.To je stanje koje zahteva konsultaciju sa vašim lekarom. Ne prekidajte dojiti dete, dojite što češće. Lekar će prepisati terapiju,a vi cete sebi pomoći tako što ćete prvo pokušati dojiti na upaljenoj dojci,a ukoliko Vam to predstavlja veliku bol, dojite na zdravoj dojci. Povećajte unos tečnosti,nežno masirajte dojku i odmarajte .Infekcija ne ugrožava vaše dete.

Dojenje i Estetika dojki
Veličina, oblik i čvrstoća dojki zavise od, vezivnog i masnog tkiva . Sve navedeno je genetski određeno i samo dojenje nema nikakvog uticaja neželjenog na izgled dojke. Problem može biti jedino u prekomernom debljanju u toku trudnoće pa ga svakako valja izbeći i imati samokontrolu.

Dojenje i leto: Kupanje u hladnom moru, bazenu, ronjenje, korišćenje zaštitnih krema za sunce
Leti, na plaži, putovanjima i tokom boravka van kuće sva praktičnost dojenja dolazi do punog izražaja.Važno je znati da se beba leti doji češće samo kraće. Dok se isključivo doji, ne treba mu dodavati nikakvu tečnost. Preporučujemo da majka poveća svoj unos vode, biljnih čajeva nezaslađenih ili sveže ceđenih sokova.
Dojilja se može kupati u bazenu,a preporučuje se da ispere tragove hlora sa dojke pre podoja.
Dojilja može da pliva u hladnom moru. Dojilja može vežbati,intenzivno plivati. Preporučujemo da to čini nakon podoja, kako bi njoj bilo ugodnije,a beba neće osetiti promenu u ukusu mleka.
Ronjenje sa bocama, se isto takođe ne zabranjuje.
Korišćenje zaštitnih krema za sunčanje dozvoljeno je za dojilje, ali je ograničeno za bebe prvih šest meseci.