Ćelavost nije u modi i fizičkom izgledu često smeta i škodi

Nešto više o tome...Muškarci gubitak kose proživljavaju prilično strašno, a žene padaju u očaj i neretko zbog toga imaju psihičke probleme, osećaju se inferiorne, gube samopouzdanje.

Stručnjaci ih teše - niste izuzetak i ima pomoći ako brzo reagujete na prve znakove proređivanja kose ili, brojkama rečeno, kad utvrdite da dnevno gubite više od 100 dlaka (između 50 i 100 dnevno je normalno, jer toliko ih se i obnavlja).

Zabrinjavajuće je, međutim, što je fiziološko starenje kose u mlađoj životnoj dobi sve češća pojava, a uzročnici opadanja sve su brojniji, ali i mogućnosti lečenja puno su veće.

Poznato je da čak 40 posto žena u dobi od 20 godina i više ima makar jednom tokom svog života epizodu gubitka kose tipa difuzne alopecije. To je uočeno i kod 20 posto muškaraca.

Kad je reč o gubitku kose, i priroda je napravila nepravdu na štetu muškaraca. Naime, ćelavost u 95 posto slučajeva pogađa muškarce, obično nakon 50. godine starosti, dok žene gotovo nikada potpuno ne izgube kosu.

No, nezavisno o polu, važno je znati da je za opadanje kose karakteristično da se skraćuje faza rasta kose, a faza opadanja se produžava.

Difuzno opadanje kose obično zahvati celu površinu temena, a prvi su znakovi difuzne alopecije, kako je zovu stručnjaci, gubitak dlake, čak i 700 dnevno, a zatim stanjenje stabla dlake i vidljivo proređivanje kose.

Uzročnici su uglavnom poznati. To je hronični stres, psihosomatske bolesti, bolesti nekih organa (karcinom), povišena telesna temperatura, infekcije, reumatizam, poremećaj metabolizma, anemija, trudnoća, dojenje, dijete izgladnjivanjem, anemija, alkoholizam i neki lekovi (kontraceptivi, lekovi za jetru, dijabetes. ..)

U većini slučajeva opadanje prestaje kad se otklone uzročnici i kosa se spontano sama obnovi tokom dva do tri meseca. Kod muškaraca je gubitak kose uvek primetan, bez obzira na to koji je tip gubitka u pitanju - Androgenetska, koji je uočljiv na centralnom delu temena ili na području čela, difuzni, koji se prepoznaje po proređivanju kose i obično počinje na vrhu glave, ili kada kosa opada u krugovima koje stručnjaci još ne znaju objasniti.

Gubitak kose kod žena najčešće je trenutno i kosa se opet brzo obnovi. Kod mlađih žena gubitak kose nastupa zbog hormonalnih promena, upotrebe nekih kontraceptiva, trudnoće, zbog bolesti, nakon zračenja, ali i zbog načina ishrane.

I u periodu menopauze zbog promene hormonalnog statusa menja se kvalitet kose, ona postaje suva, lomljiva i bez sjaja. Stoga, čim primetite ozbiljniji gubitak kose, obratite se lekaru koji će utvrditi uzrok prekomernog ispadanja kose.

Štetni faktori

Struktura kose oštećuje se mehanički - grubim četkanjem kose, nekim frizurama kod kojih se stablo dlake dovodi u neprirodan položaj; hemijski - bojama za kosu, Izbeljivači, kiselinama koje ispravljaju ili kovrdža stablo dlake; i fizički - toplina sušila i UV zrake.

Dobra preventiva

Opadanje kose može se sprečiti dijetetskim dodacima, vitaminima i mineralima. To su: tiamin, kalcijum-D-pantotenat, medicinski kvasac, L-cistin, keratin i para-aminobenzoična kiselina u dobro izbalansiranim dnevnim i mesečnim dozama koje treba primenjivati kontinuirano tri do šest meseci.

Odbacite rep i šnale

Kosu pustite da slobodno pada. Nemojte je vezivati u rep ni pletenice, koje mesecima maltretiraju vlasište, ne lepite joj ekstenzije, ne pokrivajte je kapama i šeširima ako to nije nužno, te odbacite špange, šnale, kopče, ukratko, sve što joj ne da da diše.

Maska za masnu kosu

Na ispadanje utiče i prekomerno lučenje loja, koji sprečava cirkulaciju. Pomaže maska od četiri kašike zelene gline pomešane sa dve kašičice susamovog ulja, pet kapi ekstrakta borovnice te nekoliko kašika tople vode. Nanesite masku, omotajte folijom i nakon 20 minuta operite blagim šamponom.

Mezoterapijski postupak

Mezoterapija kose je jedna od efikasnih i preporučljivih metoda lečenja opadanja kose, a primenjuje se tako da se u vlasište mikroinjekcija ubrizgavaju supstancije za stimulaciju rasta kose (vitamini, minerali i aminokiseline). Primenjuje se dva puta nedeljno tokom prvog meseca tretmana, a potom jednom nedeljno sledećeg meseca, te po potrebi nakon dvomesečnog lečenja. Ovaj postupak ima prednost pred sredstvima koja se utrljavaju u vlasište budući da ona ne dopiru do folikula dlake. Prvi rezultati vidljivi su tri meseca nakon započetog tretmana, a postupak se ne primenjuje samo za lečenje ćelavosti, nego i kad se želi poboljšati bujnost i sjaj.

Pomažu bor i soja

Svima koji se žale da imaju "dan s neukrotivom kosom" lekari savetuju da posegnu za hranom koja sadrži bor. Taj mineral nalazi se u jabukama, grožđu, kruškama i orasima. Jedna jabuka na dan, osim što je idealna za regulisanje varenja, pomaže i kosi. Isto važi i za veliki grozd grožđa i šačicu oraha. Ženama u menopauzi preporučuje se ispiranje kose čajem od soje koja sadrži pravo bogatstvo minerala, vitamina i belančevina. Uzmite 50 grama suvih zrna soje, prelijte ih s dve čaše vode pa kuvajte na laganoj vatri dok ne ispari polovina vode. Procedite, pokrijte i pustite da se ohladi. Operite kosu blagim šamponom, a potom je isperite čajem od soje, bez dodatnog ispiranja. Ponovite svakih nekoliko dana.