Kako prepoznati dehidraciju i zaštiti se od nje?

Voda je neophodna za život, to znamo još iz prvih dana osnovne škole. Ona je glavni pokretač izmene stvari u organizmu, održava neophodnu gustinu krvi, normalan tok, dotok kiseonika do mozga i još mnoge druge bitne stvari. Smanjimo li količinu vode u organizmu smanjili smo i izlučivanje otpadnih stvari iz tela. Pored toga, organizmu su potrebni i elektroliti, a gubitkom veće količine vode i elektrolita iz tela dolazi do dehidracije.

Potrebno je znati da mehanizam za žeđ u našem telu kasno reaguje na nedostatak tečnosti, odnosno ne govori nam na vreme kada trebamo nadoknaditi tečnost u telu. Osećaj žeđi označava početak dehidracije, dok intenzivna žeđ govori da je dehidracija već uzela maha. Ljudi koji imaju običaj da piju male količine tečnosti izlažu svoje telo dugotrajnom riziku od bolesti bubrega, poremećaju mentalnih funkcija, probavnog sastava pa čak i problemima sa srcem.

Telo gubi tečnost putem mokraće, fekalija, disanjem i znojenjem. Ovi gubici u proseku iznose oko 2,5 litara na dan. U stanju povećane telesne temperature ‘hipertermije’ znojenjem se mogu izgubiti i do 3 litre vode na dan. Ukoliko ovaj gubitak tekučnosti ne nadoknadimo gotovo je sigurno da ćemo dehidrirati. Poznato je da gubitak od samo desetog dela ukupne vode prisutne u telu ima za posledicu nemogućnost stajanja i hodanja.

 

Koji su simptomi dehidracije?

Kako prepoznati dehidraciju? Na samom početku dehidracije najčešće nisu prisutni nikakvi simptomi, tek se može javiti osećaj suvoće u ustima i žeđ. Zatim javljaju se suvoća i povišena temperatura kože, umor, vrtoglavica, grčenje u nogama i rukama.

Kako se dehidracija povećava, javljaju se:

-Crvenilo lica

-Smanjena proizvodnja urina

-Urin tamnožute boje

-Udubljenost očiju

-Izostanak suza

-Mučnina i povraćanje

-Ubrzan rad srca

-Ubrzano plitko disanje

-Razdražljivost

 

Dehidracija u teškim slučajevima vodi i do smrti.

Kako sprečiti dehidraciju?

Da bi sprečili dehidraciju potrebno je unositi vodu u organizam pre nego osetite žeđ. Dobro je piti najmanje 2 litre vode na dan, otprilike 2 decilitra vode na 8 kg telesne težine.Trudite se piti vodu odmah nakon što ustanete iz kreveta. Voda je potrebna i za uklanjanje nečistoća iz tela što je još jedan razlog za redovan unos vode u organizam. Izbegavajte napitke koji sadrže mnogo šećera jer ti napici umesto da spreče žeđ oni je izazivaju. Izbegavajte napitke s kofeinom i alkohol jer sadrže stvari koje izazivaju dehidraciju. Gazirane napitke je potrebno izbegavati jer oni izazivaju osećaj punoće što može sprečiti adekvatno konzumiranje vode.